Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a apărat marţi China aliată în faţa cererilor Occidentului potrivit cărora Beijingul ar trebui să plătească reparaţii pentru daunele provocate de pandemia generată de noul coronavirus, scrie Agerpres citând agenția DPA.

Astfel de cereri sunt „total inacceptabile”, a declarat Lavrov jurnaliştilor într-o teleconferinţă. „Mi se ridică părul în cap când aud aşa ceva”, a spus el.

Preşedintele american Donald Trump a calificat noul coronavirus drept „virus chinez” şi a ameninţat să retragă finanţarea pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru că ar fi o organizaţie „centrată pe China”.

Potrivit unor media, unii responsabili americani şi britanici ar fi avansat ideea de a cere reparaţii din partea Chinei.

Şeful diplomaţiei ruse a avertizat împotriva utilizării crizei în scopuri politice, afirmând că ţările ar trebui să lucreze împreună pentru binele comun.

„Este o calamitate care ne afectează pe toţi şi nu putem să o combatem decât împreună”, a spus Lavrov.

În acelaşi timp, ministrul rus a apărat răspunsul OMS la pandemie, calificându-l drept „eficient”, spunând că organizaţia a întreprins suficiente eforturi în lupta împotriva acesteia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-o conferinţă video cu şefi de stat din foste republici sovietice că ar trebui să existe o cooperare mai puternică pe fondul crizei.

Rusia este gata să ajute alte ţări aflate în dificultate, a spus Putin.

Armata rusă a acordat sprijin Italiei şi Serbiei, intervenind cu personal medical, tehnologie, echipamente de protecţie, precum şi cu materiale dezinfectante, a amintit el.

Rusia a raportat cel mai mare număr de contaminări cu noul coronavirus dintre fostele republici sovietice, cu o creştere accentuată în ultimele două săptămâni, depăşind marţi 21.000 de cazuri.

Cel puţin 170 de persoane au decedat din cauza Covid-19 în Rusia, un număr relativ mic pentru o mare ţară întinsă pe două continente, în timp ce în cea mai mare parte a Rusiei s-au luat măsuri de izolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here