Rusia, la zid | Capitalele lumii condamnă masacrarea civililor din Bucea și regiunea Kiev. Moscova neagă evidența. Doliu național în Republica Moldova

Sursa: Twitter

Lideri mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucea şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite News.ro.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat îngrozită de ce s-a întâmplat în zonele Ucrainei din care s-au retras ruşii. “Îngrozită de relatările despre ororile de nedescris în zone din care se retrage Rusia. Este necesară urgent o anchetă independentă. Făptuitorii crimelor de război vor fi traşi la răspundere”, a notat Von der Leyen pe Twitter.

“Imaginile care ne vin de la Bucea, oraş eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile. Pe străzi, sute de civili ucişi cu laşitate. Compasiunea mea pentru victime, solidaritatea mea este cu ucrainenii. Autorităţile ruse trebuie să răspundă pentru aceste crime”, a scris şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat într-o intervenţie la CNN crimele de la Bucea drept “o cruzime împotriva civililor cum nu s-a mai văzut în Europa de zeci de ani. “Este îngrozitor şi absolut inacceptabil faptul că civili sunt luaţi ca ţintă şi ucişi. Asta doar subliniază importanţa faptului că acest război trebuie să se termine”, a afirmat Stoltenberg.

‘Îngrozită de atrocităţile comise de armata rusă în Bucea şi în alte zone eliberate. Aceasta este realitatea crudă a crimelor de război ale lui Putin. Lumea trebuie să ştie ce se întâmplă. Trebuie impuse sancţiuni mai dure. Autorii crimelor şi comandanţii lor trebuie să ajungă în faţa justiţiei”, a notat pe Twitter Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că Departamentul de Stat va ajuta la strângerea de informaţii cu privire la atrocităţile comise de armata rusă. “Acele imagini nu pot fi privite altfel decât ca o ‘lovitură în stomac’. De la agresiune, am spus că noi credem că forţele ruse au comis crime de război şi am lucrat la documentarea acestui lucru, la strângerea de informaţii. Şi trebuie să se dea socoteală”, a afirmat Blinken.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a condamnat ferm atrocităţile comise de către Rusia în Bucea şi alte oraşe ucrainene şi a adăugat că România susţine pe deplin investigarea acestor fapte de către Curtea Penală Internaţională.

„Condamn ferm atrocităţile comise în Bucea şi în alte oraşe ucrainene, prin agresiunile Rusiei asupra Ucrainei. Toţi făptaşii unor astfel de crime internaţionale trebuie traşi la răspundere în justiţie. România susţine pe deplin investigarea acest fapte de către Curtea Penală Internaţională”, a scris Bogdan Aurescu, duminică pe Twitter.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, duminică, Rusia, că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune, informează cnn.com. Întrebat la CBS News dacă Rusia comite genocid în Ucraina, după apariţia imaginilor cu oamenii ucişi la Bucea, Zelenski a răspuns: „Da. Acesta este genocid”. „Eliminarea unei întregi naţiuni şi a oamenilor. Noi suntem cetăţenii Ucrainei. Avem peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a adăugat preşedintele ucrainean.
De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat, duminică, armata rusă că a comis „atrocităţi” în regiunea Kiev şi a anunţat că urmează mai multe sancţiuni împotriva Moscovei. Lideri mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucea şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Maia Sandu: „Suntem șocați”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a declarat „şocată” duminică de „masacrul” din oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, şi a anunţat o zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina, transmite Agerpres.

„Suntem şocaţi, alături de o lume întreagă, de masacrul din oraşul Bucea”, din apropiere Kiev, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii, la fel cum condamnă acest război ilegal şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a adăugat ea.

Preşedinta Republicii Moldova a mai anunţat că luni va fi „zi de doliu naţional în memoria tuturor vieţilor nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”.

Captivitate

Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereşciuk, a anunţat că 11 lideri de comunităţi locale sunt ţinuţi captivi de armata rusă, informează ukrinform.net, preluat de News.ro.

“11 lideri de comunităţi locale din Kiev, Herson, Harkiv, Zaporojie, Mikolaiv şi Doneţk sunt în captivitate. Informăm Comitetul Crucii Roşii, ONU şi organizaţii internaţionale în privinţa acestei situaţii şi a faptului că sunt dispăruţi şi alţi civili. Cerem ca toţi civilii noştri, primarii, preoţii, jurnaliştii şi activiştii să fie eliberaţi. Ei sunt reţinuţi ilegal şi au dreptul ca alţii să lupte pentru eliberarea lor. Noi facem asta şi le cerem şi altora să o facă”, a spus Vereşciuk.

Ea a precizat că sunt în curs negocieri pentru eliberarea civililor, ca parte a unui schimb de prizonieri de război.

Vereşciuk a menţionat că sâmbătă, după eliberarea regiunii Kiev, s-a descoperit că Olha Sulhenko, lider al satului Motijin, a fost ucisă.

“Ea a fost ucisă în captivitate de ruşii neoameni. Este o crimă de război. Cei vinovați vor fi traşi la răspundere conform legislaţiei internaţionale”, a adăugat ministrul.

Varianta Moscovei

În schimb, Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev, relatează Reuters şi AFP, preluată de Agerpres.

„În perioada cât această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente”, a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai afirmat că filmările şi fotografiile cu cadavre pe străzile din Bucea „sunt o nouă provocare” şi „o nouă producţie a regimului de la Kiev pentru media occidentale”.

Moscova a mai precizat că toate unităţile militare ruse au părăsit oraşul la 30 martie.

Cadavrele a 57 de persoane au fost descoperite într-o groapă comună la Bucea, a anunţat duminică şeful echipelor locale de intervenţie.

Sâmbătă, au apărut filmări şi înregistrări cu numeroase cadavre găsite pe străzile din Bucea, în apropiere de Kiev, după plecarea forţelor ruse.

VIDEO | Explozii puternice la Odesa, după atacuri cu rachete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here