Rusia rămâne fără soldați. Ce opțiuni mai are Putin

Retragerea din nordul Ucrainei va oferi trupelor ruse puteri noi pentru a lupta în Est. Cu toate acestea, potrivit experților militari, armata nu este capabilă să compenseze pierderile atât de mari. Pentru a prelua controlul estului Ucrainei, Putin are o singură opțiune, scrie onet.pl.

Potrivit estimărilor NATO de săptămâna trecută, Rusia a pierdut până la 40.000 de soldați care fie au murit, fie au fost răniți, fie au fost luați prizonieri sau au fost părăsiți. Iar cei care rămân nu pot fi adunați cu ușurință în noi unități de luptă.

După pierderi grele în ultimele săptămâni, Rusia are dificultăți în a găsi suficiente trupe pentru a efectua o ofensivă majoră în estul Ucrainei.

Mark Hertling, fost comandant-șef al armatei americane în Europa, subliniază că trupele ruse au petrecut luni înainte de invazie, în Belarus, și apoi au trecut prin săptămâni de lupte intense. „Factorii fizici, psihici și emoționali și-au lăsat amprenta”.

Rusia își prezintă retragerea din nordul Ucrainei ca pe o simplă „regrupare” a propriilor trupe. Potrivit Statului Major rus, acum vrea să se concentreze pe extinderea teritoriului rus în estul Ucrainei. Într-adevăr, se pare că rușii abandonează simultan mai multe dintre axele de până acum ale avansului din nord.

Forțele ruse au finalizat în mare parte retragerea trupelor lor de luptă din regiunea Kiev și se mută din Belarus în Rusia”, se arată într-un raport despre situația actuală, pregătit de think tank-ul militar, Institutul pentru Studiul Războiului (HEI).

Forțele ucrainene sunt în proces de a recâștiga controlul asupra unor părți ale graniței de stat din Cernihiv, anterior făceau acest lucru în regiunile Kiev și Jytomyr. Trupele ruse se vor retrage, de asemenea, de pe axa Sumy, dar nu este clar dacă se vor retrage până în străinătate sau dacă Rusia dorește să dețină acolo poziții pe partea ucraineană”, mai menționează Hertling.

Rusia își concentrează forțele în estul țării pentru a lansa o nouă ofensivă acolo. Nici acolo, însă, armata rusă nu a făcut prea multe progrese de săptămâni întregi. De exemplu, forțele ucrainene resping acum atacurile rusești la sud de Izium, care au ca scop încercuirea forțelor ucrainene în Est. Rusia încă nu reușește să captureze întregul Mariupol. În Sud, în regiunea Herson, ucrainenii au câștigat un avantaj în ultima săptămână, iar rușii nu au reușit până acum să inverseze această tendință.

Moscova dorește ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni, pe măsură ce trupele retrase din Nord întăresc ostilitățile Rusiei, în Est. Cu toate acestea, experții militari au serioase îndoieli că Moscova va reuși de fapt să adune suficientă putere în Est pentru a desfășura operațiunea de capturare a Ucrainei de acolo.

Experții consideră că din cele aproximativ 120 de batalioane tactice (BTG) desfășurate de ruși pe teritoriul ucrainean, peste 20 au fost complet distruse. Altele au pierdut atât de mult echipament de război, vehicule și trupe încât, fără a-i înlocui pe cei căzuți sau răniți și fără înlocuirea sau întreținerea pe termen lung a echipamentelor deteriorate, acestea nu sunt dislocabile, adică nu mai sunt disponibile imediat.

Forțele ruse au suferit pierderi dincolo de imaginația noastră, unele estimări spun că 10-15 la sută; aș spune mai aproape de 30-50 la sută – trupele din primele linii, de exemplu”, spune Mark Hertling, fost comandant al armatei americane în Europa.

*Pierderi de până la 40.000 de soldați

Potrivit estimărilor NATO de săptămâna trecută, Rusia a pierdut până la 40.000 de soldați care au murit, au fost răniți, luați prizonieri sau părăsiți. Iar cei care rămân nu pot fi adunați cu ușurință în noi unități de luptă.

Acesta nu este un joc de calculator sau de strategie de tip Strate – aceste forțe nu părăsesc o zonă pentru a lupta în alta” – scrie Hertling. Au trăit șase săptămâni de lupte intense. „Factorii fizici, psihici și emoționali și-au pus amprenta”.

Mulți dintre ei au comis crime de război. Aceste trupe, după părerea mea, sunt terminate”, este de părere Hertling.

O părere similară are și principalul strateg militar britanic, Lawrence Freedman. „Dintre unitățile care au luat parte la primul val de invazii, adesea cele de elită, unele au fost decimate la jumătate, iar altele chiar mai mult”, scrie Freedman.

Unele unități au fost uzate până la punctul în care nu pot fi mutate; altele nu sunt operaționale, cel puțin în viitor”.

Mai mult decât atât, potrivit lui Hertling, avem de-a face cu un factor nefavorabil determinat de distanțe: Rusia are rute mult mai lungi de parcurs de la Nord spre frontul de Est decât Ucraina, ceea ce nu este de neglijat, ținând cont de problemele logistice deja serioase cu care armata rusă se luptă.

Strategiul militar și expert în Rusia, Michael Kofman de la centrul analitic militar al CNA din Arlington, subliniază că Moscova a pierdut deja echipamente de război în cazul a cel puțin 30 de batalioane în acest război, iar în prezent atinge limitele capacităților sale de personal și echipamente. „Armata rusă a adunat tot ce a putut de la restul trupelor, inclusiv bazele militare străine și Kaliningrad”, este de părere Kofman. ”În prezent, nu mai este aproape nimic de trimis acolo, cu excepția batalioanelor care au sosit recent să susțină ofensiva din Donbas”.

*Fără soldați pentru marea ofensivă

Rusia poate avea încă forțe semnificative în Est, dar acestea sunt acum mult mai mici decât la începutul războiului. Expertul militar rus estimează că Moscova are în prezent doar aproximativ 80 de batalioane Battle Groups (BTG), în ceea ce privește numărul de soldați implicați în războiul cu Ucraina. În plus, multor recruți, care sunt înlocuiți de două ori pe an, le expiră contractele, iar noii recruți, care au fost recrutați la 1 aprilie, sunt inapți pentru serviciu, deoarece nu au absolvit nici măcar pregătirea de bază. Potrivit lui Kofman, se zvonește că recruții care își încheie serviciul militar sunt acum atrași de sumele mari de bani sau chiar de amenințarea de a semna contracte ca soldați temporari.

Pe scurt, după pierderile grele din ultimele săptămâni, Rusia s-a chinuit să găsească suficiente trupe pentru a desfășura o ofensivă majoră în estul Ucrainei. Cel puțin dacă președintele Vladimir Putin nu dispune o mobilizare universală. La urma urmei, numirea războiului rus din Ucraina drept război, și nu „operațiune specială”, așa cum o descrie Kremlinul, riscă acum o pedeapsă de mulți ani de închisoare.

O mobilizare generală care să permită prelungirea serviciului militar și activarea rezerviștilor ar echivala cu admiterea că în Ucraina se poartă un adevărat război. Astfel, Putin a ajuns într-o fundătură care îl împiedică să mobilizeze forțele armate de care experții militari occidentali cred că Rusia ar avea nevoie pentru a ocupa o mare parte din estul Ucrainei.

*Echipamente și personal

Doctrina militară a Rusiei este, de asemenea, concepută pentru a se apăra, nu pentru a duce un război terestru susținut, spune Kofman.

Rusiei îi lipsesc logistica și forța de muncă pentru a menține acest tip de luptă în cea mai mare țară din Europa. Acest lucru duce acum la paradoxul continuării războiului în estul Ucrainei: pe de o parte, avem armata rusă, care încă domină clar în ceea ce privește echipamentul militar, dar nu are un număr suficient de oameni.

Pe de altă parte se află armata ucraineană, care are suficient personal, dar nu are suficiente resurse pentru a o echipa. Acest lucru ar putea duce la un război de distrugere între cele două părți, în care, în general, Ucraina ar putea fi într-o poziție mai bună”, spune Kofman. ”Mai ales că – după cum notează și fostul comandant-șef Hertling – Rusia nu va putea elimina uriașele deficiențe de logistică, de coordonare a atacurilor și moralul militar, pe care le-a arătat până acum”.

Ucrainenii au suferit și ei pierderi, dar nu la fel de mult ca rușii, și mai puteau conta pe sprijinul populației și pe rutele scurte de aprovizionare. Prin urmare, Hertling este chiar mai optimist cu privire la șansele de succes ale Ucrainei decât expertul rus Kofman. „Încă cred că ucrainenii trebuie – și vor învinge – armata rusă și poate chiar să o distrugă”, spune Hertling.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here