Rușii „sparg fereastra”. Kommersant: Explozie de căutări pe internet după produse Microsoft piratate

Sursa: Pixabay

În Rusia, căutările pe internet, după produse piratate Microsoft, inclusiv sistemul de operare Windows, au crescut vertiginos după ce compania americană a oprit vânzările, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova, scrie Kommersant, preluat și de The Moscow Times.

Gigantul tehnologic american aflat la originea software-ului care rulează pe peste 1 miliard de dispozitive din întreaga lume a anunțat suspendarea vânzărilor în Rusia în primele zile ale războiului, în martie. În iunie, Microsoft a declarat că va reduce semnificativ operațiunile.

Potrivit Kommersant, căutările pe Google legate de metodele de activare Windows 10 au crescut cu până la 250% în ultimele trei luni.

Iar căutările pentru descărcarea gratuită de Excel au crescut cu 650% numai în iunie.

Săptămâna trecută a înregistrat o creștere de 47 de ori a căutărilor pentru Instrumente de creare media Windows 10, după ce utilizatorii din Rusia au început să primească mesaje de eroare atunci când încercau să descarce fișierele de instalare Windows 10 și 11 de pe site-ul oficial Microsoft.

În același timp, dezvoltatorii ruși de software bazați pe sistemul de operare Linux au raportat o ușoară creștere a vânzărilor în ultimele luni, potrivit Kommersant.

Se pare că agențiile guvernamentale ruse au început să treacă de la Windows la Linux, care este folosit de aproximativ 2% dintre computerele desktop, deoarece Microsoft a suspendat suportul tehnologic pentru produsele sale în Rusia.

Dar experții IT și-au exprimat îndoielile că Linux va înlocui complet Windows-ul mai ușor de utilizat.

„Sunt create mai multe aplicații plătite pentru Windows, unde calitatea dezvoltării, testării și protecției utilizatorilor împotriva erorilor este mai ridicată”, a declarat, pentru Kommersantr, Igor Martiușev, director de dezvoltare la distribuitorul rus de software, Marcel Distributions.

Săptămâna trecută, vicepreședintele și președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că firma va continua procesul de retragere de pe piața rusă până la ieșirea completă.

Rusia a intrat în „default” pentru prima dată în ultimele decenii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here