Salvini, umilit de un primar polonez la granița cu Ucraina. Trecutul de admirator al lui Putin l-a ajuns din urmă

Liderul formaţiunii italiene Liga (dreapta populistă), Matteo Salvini, a fost mustrat fără menajamente marţi în Polonia în faţa camerelor de filmat de primarul unui oraş de la frontiera cu Ucraina, care i-a reproşat trecutul său de susţinător al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Vrem să ne exprimăm profunda noastră stimă faţă de toate organizaţiile italiene, toate companiile din Italia care ne susţin”, a început prin a spune primarul oraşului Przemysl în faţa gării locale, în prezenţa liderului suveranist italian, venit oficial în Polonia pentru a susţine eforturile de ajutorare a refugiaţilor ucraineni.

„În acelaşi timp, avem o remarcă personală la adresa senatorului Salvini. Am un cadou pentru dumneavoastră aici”, a continuat Wojciech Bakun, agitând un tricou având pe el imprimat chipul lui Vladimir Putin şi pe care se putea citi în limba rusă „Armata lui Putin”.

Acest tricou este similar celui purtat de Matteo Salvini, cu degetul mare ridicat, pe o fotografie făcută în 2014 în Piaţa Roşie din Moscova şi publicată pe reţelele de socializare.

„Am vrea să mergem cu dumneavoastră la frontieră şi într-un centru de primire a refugiaţilor pentru a vedea ce a făcut prietenul dumneavoastră Putin, ceea ce persoana pe care o descrieţi ca fiind prietenul dumneavoastră a făcut acestor oameni care trec frontiera în număr de 50.000 pe zi”, i-a spus primarul, înainte de a-l invita să-i vadă pe aceşti refugiaţi „cu condiţia ca el să poartă acest tricou”.

Matteo Salvini a bătut în retragere, cu cuvintele „Mă scuzaţi, mă scuzaţi… îi ajutăm pe refugiaţi”. În acel moment, un fotograf italian i-a aruncat: „Bufon”, „clovn”, Pleacă acasă!”.

Salvini şi-a atras un val de critici după invadarea Ucrainei de către trupele ruse la sfârşitul lunii februarie din cauza admiraţiei sale pentru preşedintele rus, asumată deschis de-a lungul anilor.

„Oameni ca el, care au în inimă interesul propriilor lor cetăţeni, ne-ar trebui cu zecile” în Italia, spusese el odată despre liderul rus. Salvini s-a afişat de mai multe ori îmbrăcat în tricouri cu efigia lui Putin, inclusiv în Parlamentul European.

Matteo Salvini, un eurosceptic notoriu antimigraţie, a blocat pe mare în 2019 – în calitate de ministru de interne – mai multe nave ale unor organizaţii neguvernamentale care transportau migranţi salvaţi în Marea Mediterană. El este judecat din septembrie în unul din dosarele care i-au fost deschise pentru sechestrare şi abuz de putere.

Invadarea Ucrainei l-a făcut să-şi schimbe radical opinia: el îi invită acum pe italieni să-şi deschidă porţile refugiaţilor, prefăcându-se că uită numeroasele sale declaraţii de susţinere a lui Putin după anexarea Crimeii în 2014, remarcă AFP.

Însuşi preşedintele rus s-a exprimat în termeni amicali la adresa lui: „Salvini are o atitudine călduroasă faţă de ţara noastră, el cunoaşte bine realitatea rusă”, afirmase acesta în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here