Sănătatea lui Navalnîi, obstacol geopolitic între Rusia, SUA și UE. Oficial american: „Vor exista consecințe dacă moare”

Miniştrii de externe ai UE vor discuta luni despre cazul Aleksei Navalnîi, a anunţat duminică guvernul german, care împreună cu Franţa îndeamnă autorităţile ruse să-i acorde îngrijiri medicale principalului opozant al Kremlinului, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Cu prilejul reuniunii de mâine (luni – n.r.) de la Bruxelles, miniştrii de externe ai UE vor discuta despre situaţia lui Navalnîi”, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas pentru cotidianul german Bild.

El le-a cerut „urgent” autorităţilor ruse să-i asigure un „tratament medical adecvat” opozantului rus, dată fiind degradarea „foarte preocupantă” a stării sale de sănătate.

Heiko Maas a îndemnat, de asemenea, ca Aleksei Navalnîi, deţinut în prezent într-o colonie penitenciară, „să aibă acces la medici în care are încredere”, adăugând că „dreptul său la îngrijiri medicale trebuie să-i fie garantat fără întârziere”.

În aceeaşi zi, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a lansat un mesaj similar, declarându-se „extrem de preocupat” de starea de sănătate a opozantului şi evocând „responsabilitatea majoră” a preşedintelui Vladimir Putin.

Şeful diplomaţiei franceze a lăsat să planeze şi ameninţarea unor noi sancţiuni europene.

„UE urmăreşte dosarul cu atenţie”, a spus el. „Am luat deja măsuri”, a adăugat el pe canalul de televiziune public France 3, „pachetul de sancţiuni este deja semnificativ, dar pot exista şi altele”.

„Îmi doresc să fie luate măsuri pentru a asigura integritatea fizică a lui Aleksei Navalnîi, dar şi eliberarea lui”, a mai spus ministrul francez.

Principalul opozant al Kremlinului a încetat să se alimenteze pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor proaste de detenţie. În vârstă de 44 de ani, el a supravieţuit la limită otrăvirii cu un agent neurotoxic care l-a adus în comă. El a acuzat Kremlinul şi serviciile de securitate ruse că sunt responsabile pentru atac, ceea ce acestea au negat.

Medici apropiaţi de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Casa Albă: „Vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”

Casa Albă a avertizat, duminică, că vor exista „consecinţe” pentru Rusia dacă opozantul Aleksei Navalnîi va muri.

„În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, pe canalul CNN.

„Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale”, a explicat Jake Sullivan.

„În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională”, a adăugat el.

În cadrul intervenţiei, Sullivan a fost întrebat de ce Joe Biden nu a menţionat soarta opozantului în discursul său de joi privind sancţiunile impuse Rusiei şi de ce nu a solicitat public eliberarea lui.

„Am estimat că decât să facem declaraţii publice generale, cel mai bun mod de a ataca această problemă este în privat, prin intermediul unor căi diplomatice, direct la nivelurile cele mai înalte ale guvernului rus”, a mărturisit consilierul Casei Albe.

Preşedintele american a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este „total nedreaptă”, în cadrul unor scurte declaraţii de presă.

Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Ambasadorul Rusiei la Londra: „Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare”

Moscova nu îl va lăsa pe Aleksei Navalnîi „să moară în închisoare”, a dat asigurări ambasadorul rus la Londra într-un interviu difuzat duminică de BBC.

„Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că dl Navalnîi se comportă ca un huligan (…) încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită”, a declarat pe canalul public britanic ambasadorul Andrei Kelin.

El l-a acuzat pe opozant că „vrea să atragă atenţia”, plângându-se „azi că are dureri la mâna stângă (…) mâine la piciorul stâng”.

„Dacă se comportă normal, va avea şansa de a fi eliberat mai devreme”, a adăugat ambasadorul Rusiei la Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here