Șantajul lui Erdogan la adresa NATO pe planurile de apărare a statelor baltice

sursa: Președinția Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi că va continua să blocheze planul NATO cu privire la apărarea ţărilor baltice şi a Poloniei dacă Alianţa nu recunoaşte ca „teroristă” o miliţie kurdă împotriva căreia luptă Ankara, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Relaţiile dintre Turcia şi aliaţii săi din cadrul NATO s-au tensionat în urma mai multor probleme, mergând de la decizia Ankarei de a achiziţiona sistemul de apărare antiaeriană rusesc S-400 până la politica sa în Siria. Mai multe țări membre ale Alianţei Nord-Atlantice au criticat decizia Turciei de a lansa o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), care s-au aflat în prima linie a luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Ankara a refuzat să susţină un plan de apărare al NATO pentru ţările baltice şi Polonia până când nu va primi mai mult sprijin în lupta sa cu YPG, pe care o consideră drept organizaţie teroristă.

Potrivit presei turce, Ankara a respins prin veto planul Alianţei Nord-Atlantice vizând consolidarea apărării ţărilor baltice şi a Poloniei în faţa Rusiei, ca reacţie la blocarea unui text care desemnează miliţia kurdă YPG drept o ‘ameninţare’.

Această chestiune riscă să fie în centrul discuţiilor marţi şi miercuri în cadrul summitului dedicat celei de-a 70-a aniversări a NATO, asupra căruia planează umbra ofensivei lansate de Ankara în Siria împotriva YPG, în pofida opoziţiei aliaţilor săi.

Înainte de plecarea sa din Ankara pentru summitul NATO de la Londra, Erdogan a declarat: „Dacă acest subiect este pus pe masă (la summitul NATO), poziţia noastră nu s-a schimbat, este aceeaşi”. El a spus că a avut o convorbire telefonică, luni, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, convenind să se întâlnească cu el şi cu liderii ţărilor baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) în capitala Regatului Unit pentru a discuta respectiva problemă.

„I-am spus că va fi o plăcere pentru mine. Dar dacă prietenii noştri din NATO refuză să recunoască (YPG) drept organizaţie teroristă (…), îmi pare rău, dar ne vom opune oricăror măsuri care vor fi luate”, a avertizat Erdogan.

O sursă de securitate turcă a declarat luni că Turcia ‘nu şantajează’ NATO prin respingerea planurilor organizaţiei şi că dispune de un drept de veto deplin în cadrul Alianţei.

Se aşteaptă ca Turcia, Franţa, Germania şi Marea Britanie să desfăşoare o reuniune separată în marja summitului NATO de la Londra. Erdogan a declarat că va fi abordat în special planul Ankarei de a institui o zonă de securitate în nord-estul Siriei, care până în prezent a fost criticat de aliaţii europeni ai Turciei.

Într-un dosar separat, Turcia este în dezacord cu Grecia şi Cipru asupra dreptului de proprietate asupra resurselor naturale off-shore din estul Mediteranei. În acest sens, Erdogan a declarat că se va întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Londra, mai notează Agerpres.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here