Șase verbe pe care nu ar trebui să le folosiți niciodată!

Sursa: Pexels

Uneori, chiar cele mai neînsemnate cuvinte și expresii sunt cele care îți conturează imaginea cu care ești perceput la birou, scrie Judith Humphrey, expertă în comunicare, fondatoarea companiei The Humphrey Group.

“Iată aici câteva la care trebuie să fii atent, la orice nivel ai funcționa. Funcția nu este singurul lucru care spune cât de influent ești. Fiecare cuvânt pe care-l rostești la locul de muncă exprimă stilul tău personal, începând cu încrederea și autoritatea și mergând până la profunzimea cunoștințelor. Verbele sunt de fapt acele cuvinte dinamice, de acțiune, motorul unei propoziții care de cele mai multe ori ne ridică.

Folosirea în exces a unor verbe slabe te-ar putea face și pe tine să apari într-o lumină nefavorabilă. Acestea pot chiar să îți submineze abilitatea de a-i inspira pe alții și ar putea sugera eventualilor ascultători – de la șefi și până la colegi cu care relaționezi direct – că nu prea ești sigur pe tine.

Așadar, există multe situații în care pot apărea diverse incertitudini, ca la orice loc de muncă, dar poate că dorești totuși să elimini aceste verbe din vocabularul propriu. 

1. “A gândi/ A crede ”

Cine nu folosește expresia” Cred”? Colegul tău de la muncă ar putea să spună, ”Cred că am putea să avansăm cu acest proiect”, sau șeful tău ar putea să îți spună ”Cred că ai avut o idee bună”. Oarecum inofensiv, nu-i așa?

Singura problemă este că acest cuvânt/verb ”cred” nu sună a ceva definitiv.

Pur și simplu pare să fure din puterea oricărui lucru/cuvânt care îi urmează.

Verbul ”a gândi/a crede” (think) este derivat din limba engleză veche (“þencan” sau “thencan”) însemnând ” a concepe în minte, a lua în  calcul, a medita”. Cu alte cuvinte, sugerezi în mod subtil că încă reflectezi la poziția pe care o exprimi – în sensul că nu ești sigur de ea.

Într-o conversație obișnuită, ”cred” este un fel de expresie blazon, care nici măcar nu se remarcă de cei mai mulți oameni, dar la locul de muncă sigur vrei ca lucrurile să fie clare.

Dacă de exemplu, e foarte firesc să murmuri uneori (”Cred că o să beau o cafea cu prietenul meu”), mai bine eviți astfel de  expresii preliminare într-un mediu profesional.

Ai putea să spui ” Ai o idee bună” sau  ” Asta este o propunere excelentă”. Dacă de exemplu vrei să folosești un alt verb, poți să încerci cu ”Am încredere că planul tău va funcționa!”

 2. “A avea nevoie”

Când șeful îți spune ” Am nevoie de acest raport cât mai curând posibil”, se auto subminează. Folosirea verbului ”a avea nevoie” atrage după sine un sentiment de dependență din partea vorbitorului, mai mult decât acela de obligație și responsabilitate din partea echipei. Am auzit odată un vice-președinte spunându-i unui subordonat ”Am nevoie să faci ceva pentru mine”. Asta a făcut ca tonul solicitării să pară mai mult o rugăminte decât o împuternicire. Asta pentru că pur și simplu folosind ”Am nevoie” te face să pari a fi nevoiaș. Pentru a aduce o notă de încredere, schimbați cu expresia fermă, dar ceva mai politicoasă de genul, ” Te rog să îmi aduci acest raport gata până vinerea viitoare”

3. “A dori / a vrea”

“A dori/a vrea” este cu adevărat similar cu ”a avea nevoie”: asta pentru că sugerează faptul că vorbitorul  dorește sau are ceva care îi lipsește, cumva. Dacă un șef îi spune unui subordonat, ” Aș vrea să îți îmbunătățești calitatea muncii”, sugerează că șeful nu primește ceea ce dorește- ceea ce foarte probabil este adevărat. Dar cel mai bun mod de a obține ceea ce vrei este de a expune lucrurile foarte clar: ” Munca ta la acest raport trebuie să aibă o mai bună calitate”. Acest lucru va pune o mare răspundere asupra angajatului.

În mod asemănător, dacă îi spui șefului ” Aș dori o mărire”, faci de fapt un apel emoțional și mai accentuezi și lipsa de încredere. Este mai bine să aduci în context  un verb de convingere (”cred” sau ”sunt convins că”) împreună cu motivația: ” cred că salariul și activitatea mea din ultimul an reprezintă un motiv puternic pentru  o mărire”.

4. “A bănui / a presupune”

“Bănuiala” transmite incertitudinea. Am auzit odată un CEO spunându-le analiștilor, ” Estimarea noastră cea mai bună este că profitul nostru pentru finalul de an va fi puțin mai bun decât cel de anul trecut”. Erau atât de multe moduri în care el putea să exprime lucrul acesta cu mai multă convingere: ” Ne așteptăm ca profitul nostru  pentru anul acesta să fie mai ridicat decât cel de anul trecut” sau ” Rezultatele noastre  ar trebui să le depășească pe cele de anul trecut”.

Dacă nu sunteți sigur de rezultate, foarte bine! Nu mințiți și nici nu exagerați. Dar în loc de ”presupun” folosiți expresia cu cel mai mare grad de certitudine.

5. “A spera”

Liderii  își încep deseori afirmațiile cu ”sper”: “Sper că vom face vânzarea aceea” sau ”Sper că vei reuși să preiei afacerea aceea”. În loc să inspire încredere, ”sper” are aici o conotație  ca de rugăciune, sugerând că vorbitorul are un foarte slab control asupra rezultatului final.

Care sunt alternativele? În loc de a spune că ”sperați” ca echipa să reușească să facă o vânzare către un client, spuneți ceva de genul ”Aștept  cu nerăbdare să avem o victorie” sau ” știu că veți da tot ce puteți”. Aceste afirmații au darul de a aduce mult mai multă împuternicire. Ele vă vor reliefa încrederea pe care o aveți în echipă și în ce poate echipa să facă, decât unele care ar putea aduce o nuanță prin care ar părea că puneți la îndoială activitatea lor pe viitor.

6. “A bănui /a presupune”

Ești la o cafea cu un coleg care te întreabă dacă mergi la o întâlnire care va avea loc la primărie. Dacă răspunzi  ”Presupun că da”, nu faci decât să indici faptul că asta nu prea are importanță pentru tine – nu ești cu adevărat implicat.

La locul de muncă sugerarea  indiferenței sau a inerției nu îți va îmbunătăți niciodată influența sau autoritatea. În schimb, poți să găsești ceva care să exprime pasiune pentru subiectul în cauză (chiar dacă nu este vorba despre experiența unei întâlniri în sine): ”Da, sigur că voi fi acolo – vreau să ascult ce are să ne spună conducerea”. Poate crezi că asta nu contează când vorbești cu un coleg, dar de fapt,  chiar contează. Știrile se propagă foarte repede, iar dacă folosești în mod repetat cuvinte care indică o atitudine de genul ”nu-mi pasă”, e doar o chestiune de timp înainte ca să vezi cum reputația și influența  proprie  încep să alunece în jos.

Limbajul este o forță foarte puternică pentru toate conversațiile spontane. Și fiindcă sunt multe ocazii de a le folosi, acele mici cuvinte și expresii la care apelăm în fiecare zi la locul de muncă pot avea un impact mult mai mare când vorbim despre abilitatea de conducere. Eliminați  aceste șase verbe din vocabularul dumneavoastră și veți începe să observați  o creștere în puterea și încrederea dumneavoastră.”

Sursa

  • Judith Humphrey este fondator al  The Humphrey Group, o firmă de prim rang în comunicații pentru leadership cu sediul în Toronto. Ea a înființat recent și EQUOS Corp., o companie axată pe livrare de pregătire pe domeniul inteligență emoțională pentru sectoare de fitness, medical, și mediu de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here