Marea adunarea centenara a secuilor din Sfantu Gheorghe, in care liderii miscarii au vorbit de autonomia tinutului secuiesc, in Sfantu Gheorghe, duminica, 18 noiembrie 2018. Inquam Photos / Manases Sandor

​Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă aparține unor deputați UDMR si a fost depusă cu o zi înainte de Crăciun , în 2019. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului care este forul decizional în acest caz.


Proiectul de lege are avize negative în comisile de specialitate ale Camerei Deputaților, dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen prin urmare, potrivit regulamentului se consideră adoptat fără dezbatere.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.


Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
De asemenea inițiativa prevede că Tinutul Secuiesc poate avea președinte cu u mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.


Totodată, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.
„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.


Inițiativa va intra în dezbaterea Senatului și va avea același parcurs în comisii și apoi în plen. De precizat este ca inițiativa legislativă nu poate fi adoptată tacit de camera decizională, regulamentul comun al Parlamentului dar și Constituția impune dezbaterea și votul de către cel puțin o cameră.

Sursa: Hotnews

1 COMENTARIU

  1. Și care este componența camerei deputaților care a putut adopta – nu este exclus intenționat fără dezbatere – o asemenea lege abominabilă și antinațională?! Care partid își dă mâna cu UDMR de dragul susținerii în parlament și menținerii privilegiilor unui partid majoritar?! De vină suntem noi, cei care i-am votat. Urmează alegerile desfășurate în condiții speciale creeate de Covid-19. Vom fi oare la fel de virusați mental ca și la alegerile precedente?! Dacă vreți să pierdem Transilvania, votați-i din nou !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here