SBU arestează alți patru oficiali însărcinaţi cu recrutarea militară

Serviciile ucrainene de securitate au arestat alţi patru angajaţi ai unor birouri de înrolare militară, în cadrul luptei împotriva corupţiei, anunţă sâmbătă SBU într-un comunicat, relatează CNN, potrivit News.ro.

Persoanele arestate sunt angajaţi ai unor birouri de înrolare militară şi şefi ai unor Comisii Medicale Militare, ”care au «ajutat» dezertori să se sustragă recrutării şi să fugă în străinătate”, precizează SBU.

”În schimbul unor sume de bani, oficialii au oferit recruţilor sustragerea de la mobilizare în baza unor documente false privind faptul că sunt inapţi de serviciul militar”, potrivit SBU.

Este vorba de până la 10.000 de dolari de persoană, potrivit SBU, care precizează că ”suma depinde de perioada «rezolvării problemelor» şi de capacitatea financiară a «clienţilor»”.

La Kiev, şeful Districtului Militar de Înrolare şi şeful unei Comisii Militare Medicale au fost arestaţi cu privire la ”vânzare de certificate medicale false privind diagnostice grave”, anunţă SBU.

”Fugarii au folosit documentele false cumpărate pentru a se sustrage recrutării şi pentru a călători mai departe în afara Ucrainei”, se arat în comunicat.

În regiunea Harkov (nord-est), şeful Districtului Militar de Înrolare a fost arestat după ce a obţinut în mod ilegal 300.000 de dolari de la eventuali recruţi. El a implicat oficiali de la trei spitale locale în activităţi ilegale”, anunţă SBU.

”În schimbul mitei, ei au găsit «probleme de sănătate» ale ecruţilor, care au devenit baza legală a radierii”, potrivit aceleiaşi surse.

 

 

În Odesa, specialişti cibernetici SBU au destructurat o reţea de corupţie implicând secretarul Comisiei Militare Medicale locale.

”Împreună cu un avocat de la Kiev şi doi complici, ei au organizat o vânzare la scară largă de documente false privind incapacitatea efectuării serviciului militar”, pecizează SBU.

Suspecţii  îşi căutau clienţi în întreaga Ucraină, pe care-i înregistrau apoi la biroul de înrolare militară din Odesa, ”pentru a-i «radia» din serviciul militar”, se arată în comunicat.

”În prezent, secretarul acestei Comisii Militare Medicale şi complicii săi au fost reţinuţi în flagrant. Li s-au notificat suspiciunile, iar problema alegerilor măsurilor preventive este pe cale să fie tranşată”, precizează aceeaşi sursă.

Investigaţii în toate aceste cazuri sunt în desfăşurare, anunţă SBU, care precizează că această operaţiune are loc în colabotrare cu poliţia ucraineană şi este coordonată de procuratură.

Infractorii riscă până la zece ani de închisoare şi confiscarea prooprietăţii, potrivit SBU.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa la începutul lui august că i-a destituit pe toţi conducătorii centrelor regionale de recrutare militară, într-un scandal de corupţie generalizată.

La 11 august, el anunţa că s-au deschis 112 de urmăriri penale împotriva unor oficiali de la birouri militare de înregistrare şi înrolare.

Zelenski a demis la începutul lui 2023 oficiali de rang înalt, într-un scandal de corupţie privind achiziţia de furnituri de război,

Aceste anchete au loc în cadrul unei vaste remanieri guvernamentale vizând eradicarea corupţiei.

Lupta împotiva corupţiei este o condiţie-cheie a candidaturii Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here