Scandalul de spionaj de la Ikea se mută în instanță. Gigantul de mobilă riscă o amendă usturătoare

Procesul filialei franceze a gigantului de mobilă Ikea, acuzată că a implementat un sistem ilegal de supraveghere, s-a deschis luni la Tribunalul Corecţional de la Versailles.

Filiala franceză gigantului de mobilă suedez riscă o amendă de până la 3,75 de milioane de euro.

Ikea Franţa este acuzată că implementat un sistem ilegal de supraveghere în cazul unor angajaţi şi candidaţi la angajare. În această afacere, dezvăluită în 2012, ea ar fi beneficiat de complicitatea unei firme de pază şi a unor poliţişti.

Cincisprezece persoane sunt judecate în acest caz: foştii directori executivi Jean-Louis Baillot şi Stefan Vanoverbeke, directori de magazine, dar şi poliţişti şi patronul unei firme de pază.

Capetele de acuzare se referă la colectare şi divulgare ilicită de informaţii personale, încălcarea secretului profesional sau ascunderea acestor infracţiuni. Unii dintre acuzaţi riscă până la zece ani de închisoare.

Faptele din dosar datează din perioada 2009-2012, dar, potrivit părţii acuzatoare, sistemul ar fi fost lansat tocmai la începutul deceniului 2000-2010.

Jean-François Paris, fost director pentru gestiune a riscurilor în cadrul Ikea Franţa, este considerat a fi omul din centrul „sistemului”. Un document consultat de AFP arată că acesta trimitea unei firme de pază liste cu persoane care trebuiau „testate”. Un buget cuprins între 30.000 şi 600.000 era alocat anual pentru aplicarea acestui sistem de supraveghere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here