Scenă șocantă în China. Autoritățile au blocat în casă, cu bare din oțel, o familie suspectă de infectare cu coronavirus

china coronavirus
Foto: presa chineza

Într-un material mai amplu apărut în The New York Times, despre cum statul chinez apelează la clasica turnătorie între vecini pentru a-i depista sau supraveghea pe suspecții de infectare cu coronavirus, este inclusă și povestea șocantă a unei familii din provincia Jiangsu.

În provincia Jiangsu din estul Chinei, carantina s-a transformat în închisoare după ce autoritățile au folosit bare metalice pentru a baricada în apartament o familie recent întoarsă din Wuhan. Pentru a supraviețui, oamenii au apelat la ajutorul vecinilor, care le coboară, cu ajutorul unei frânghii, provizii direct în balcon.

Un alt caz șocant este cel al lui Andy Li, un IT-ist din Wuhan care călătorea cu familia spre Beijing și care, speriat pentru siguranța copiilor săi, a închiriat o mașină și a început să conducă spre sud, în Guangdong, într-un efort de a găsi refugiu la rudele de acolo. În Nanjing, a fost refuzat de un hotel, în cele din urmă găsind refugiu la un alt hotel, de lux.

Acolo a trăit în carantină auto-impusă, timp de patru zile, moment în care autoritățile locale le-au ordonat tuturor chinezilor care provin din Wuhan să se mute la un hotel de lângă gara centrală. Li a spus că cei de la hotel nu făceau o treabă foarte bună în izolarea oamenilor. Cei care livrează mâncarea veneau și plecau, în timp ce crăpături în pereți și uși permiteau aerului să circule.

„Nu fac decât să-i separe pe oamenii din Wuhan de cei din Nanjing. Nu le pasă dacă oamenii din Wuhan transmit boala de la unii la alții”, a spus Li, care a baricadat ușile cu prosoape și șervețele din hârtie pentru a se proteja. „Nu vreau să mă plâng la adresa guvernului. Vor fi tot timpul scăpări în ceea ce privește politicile de stat. Însă, la un nivel total egoist, sunt foarte îngrijorat pentru siguranța copiilor mei”.

Pe tot cuprinsul țării, răspunsul autorităților locale seamănă deseori cu mobilizarea în masă caracteristică epocii Mao și nu cu statul tehnologizat chinez, așa cum este el prezentat de propaganda de partid. De asemenea, oficialii au apelat la tehnicile folosite și în 2002 și 2003 în lupta cu epidemia de SARS, atunci când China era cu mult mai puțin tehnologizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here