Se dublează numărul de senatori și deputați pentru diaspora. Detalii despre OUG pentru modificarea legii alegerilor parlamentare

Foto: INQUAM/George Călin

Executivul pune la punct o ordonanță de urgență cu modificări legislative în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate.

Motivul pentru care Cabinetul Orban lucrează la această OUG este următorul: în cazul demiterii prin moțiune de cenzură, nu ar mai putea emite OUG pe această temă, fiind un Guvern interimar.

Prin urmare, vorbim de o măsură de precauție.

Ordonanța în cauză stabilește componența Birourilor Electorale Permanente, circumscripțiile electorale, dar și alte aspecte organizatorice.

„A existat o discuţie în AEP, a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegeri palamentare anticipate. Acum în legislaţie nu e o reglementare precisă privind anticipatele, sunt prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim al anticipatelor din momentul dizolvarii Parlamentului, e termenul de 90 de zile, dar e necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete. Trebuie să fim pregătiţi să reglementăm situaţia care poate apărea. Nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea. Dacă va fi majoritate pentru moţiune, în privinţa PNL decizia e clară, să nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne, pentru a declanşa alegeri anticipate”, a explicat marți premierul Ludovic Orban la finalul unui eveniment organizat la Academia de Studii Economice (ASE).

Strategia Guvernului în legea alegerilor parlamentare este de a impune prin OUG ca românii să poată vota pe liste suplimentare la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Un asemenea „spațiu de manevră” va limita și turismul electoral, iar răspunsul îl reprezintă înregistrarea electronică la urne a votanților.

În privința alegerilor prezidențiale, modificările vor consfinți, de asemenea, desfășurarea votului în diaspora pe perioada de trei zile.

Între timp, în ședința de Guvern de marți, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a propus introducerea pe ordinea suplimentară de zi a Executivului a unei ordonanțe de urgență privind schimbarea legislației privind alegerile parlamentare „pentru buna organizare de alegeri parlamentare anticipate”.

Ordonanța mai prevede creșterea numărului de parlamentari de Diaspora de la 2 la 4 senatori si de la 4 la 8 deputați. De asemenea, la parlamentare se va vota în Diaspora 3 zile, la fel ca la europarlamentare si prezidențiale.

Premierul a acceptat proiectul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here