Se prăbușește încă o teorie a conspirației. Autorul Dean Koontz nu a prezis epidemia de coronavirus

În 1981, autorul Dean Koontz a publicat un roman despre o „armă biologică” pe care a botezat-o „Wuhan-400”, construită pentru a omorî mase largi de oameni. În mod accidental, tocmai această armă i-a dat unui copil abilități de parapsihologice.

Dean Koontz a scris că Wuhan-400 a fost construit la laboratoarele de lângă Wuhan, în China, și că era „arma perfectă” – afecta doar oameni și nu putea supraviețui în afara organismului mai mult de un minut. 

Decenii mai târziu, pasaje din acest roman au început să circule în mediul online, cu titluri și mesaje care sugerau că Koontz a prezis apariția coronavirusului din 2019. 

Una dintre postările de pe Facebook include trei fotografii: două pagini din carte și coperta romanului (atenție, de ficțiune!), intitulat „The Eyes of Darkness” („Ochii Întunericului”).

Mesajul era: „Koontz a scris aceasta carte cu ani în urmă, în anii 90, și a virusul Corona (sic!). Interesant”.

Ce este de fapt coronavirusul Covid-19

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri care pot duce la boli variate – de la răceli comune, la probleme digestive sau chiar boli mai serioase. Ele au existat și înainte de epidemia din 2019-2020, inclusiv pe teritoriul României. Acest nou tip de coronavirus, botezat Covid-19, a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Potrivit ultimului bilanț, numărul cazurilor de coronavirus în lume a crescut la 82.560, dintre care 2.813 decese, în 50 de ţări şi teritorii, potrivit unui bilanţ stabilit. 1.296 de noi contaminări au fost înregistrate la acest ultimul bilanţ.

Wuhan-400, inventat de Kroontz, are puține în comun cu noul Covid-19

Care sunt, de fapt, diferențele între Covid-19 și ficționalul „Wuhan-400”, despre care Koontz a scris în 1981?

Ambele sunt asociate orașului Wuhan din China, însă similaritățile se opresc aici. Virusul inventat de Koontz a fost creat în laborator, de niște cercetători. Însă, așa cum mai multe organizații au punctat în repetate rânduri, nu există nicio dovadă că noul Covid-19 a fost creat de om.

În roman se spune că Wuhan-400 „afectează numai ființele umane” și că „nicio altă vietate nu poate fi purtătoare”. Însă despre Covid-19 se crede că a trecut la oameni de la animale.

O alta caracteristică a virusului ficțional Wuhan-400 este că are o rată de mortalitate de 100%, în timp ce noul coronavirus de numai 2,5-3%.

Problema cu cea de-a doua poză distribuită pe Facebook din romanele lui Koontz

În cea de-a doua fotografie din postarea de pe Facebook, într-un pasaj se spune că: „În jurul anului 2020, o boală care va semăna cu o pneumonie severă se va răspândi pe tot globul, atacând plămânii și tuburile bronhiale, și va fi rezistentă în fața tuturor tratamentelor cunoscute”.

Însă acest pasaj nu este din cartea lui Koontz. Este un extras din „End of Days: Predictions and Prophecies About the End of the World” („Apocalipsa: Predicții și Profeții despre Sfârșitul Lumii”), scrisă de Sylvia Browne.

Cazurile severe de infecție cu noul Covid-19 pot duce la pneumonii și dificultăți de respirație, însă Organizația Mondială a Sănătății spune că cei mai mulți dintre bolnavi se recuperează sau se vor recupera fără nicio problemă. În plus, testele clinice pentru vaccinuri sau alte potențiale tratamente au început deja.

Așadar, ambele „premoniții” – a lui Koontz și Browne – sunt false și nu se potrivesc caracteristicilor noului coronavirus Covid-19.

3 COMENTARII

  1. Acum să lăsăm divagațiile, scriitorul a avut o premoniție fantastică. . dacă nu știe mai multe ..eu merg pe mâna lui…de ce nu va venit vouă ideea???…. oricum eu n-am auzit să fi murit vreun animal ….dar de ce nu traduceți corect să vedeți ce-au pățit chinezii?….

  2. Adevarul este ca niciodata omul, patruns de etica si de grija pentru semenul sau na inventat si nu va inventa vreodata o arma biologica ! Sinici manipulari genetice ale baceriilor si/sau virusilor nu se practica ! Suntem o planeta plina de ingeri !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here