Se prelungesc restricțiile în Capitală. Care sunt excepțiile pentru zilele de sărbătoare

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunțat sâmbătă că restricțiile din București se mențin, chiar dacă rata de incidență a scăzut sub 4. El a precizat că o relaxare pentru weekend va fi dispusă abia când rata coboară sub 3,5, urmând ca atunci magazinele să își reia programul normal în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Tot atunci vor fi redeschise sălile de sport, în timp ce restaurantele vor reveni la un program normal gradual. Restricțiile de circulație vor fi însă ridicate pentru Paște și pentru sărbătoarea specifică lunii Ramazan.

În şedinţa de astăzi au fost prelungite măsurile (…). Pentru următoarea vineri, Vinerea Mare dinainte de Paşte, programul operatorilor economici cu publicul va fi până la ora 20,00 în loc de ora 18,00. În noaptea de Paşte circulaţia va fi liberă pentru toate persoanele fără niciun fel de declaraţie, pentru a participa la slujbele specifice. Deci, deplasarea spre şi dinspre lăcaşurile de cult. La fel şi pentru sărbătoarea credincioşilor musulmani, Ramazan, peste o săptămână după Paşte – 8 şi 9 mai„, a declarat Alin Stoica, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Prefectul a precizat că rata de infectare în Capitală a scăzut sub 4 la mia de locuitori, fiind previzibil ca în perioada următoare să scadă sub incidenţa de 3,5 la care şi în timpul weekendului circulaţia să fie permisă până la ora 22.00.

Ce restricții rămân în vigoare în Capitală

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.

Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5,00 – 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5,00 – 21,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.

Ce excepții vor fi în perioada sărbătorilor

În ceea ce privește derogările în perioada sărbătorilor pascale, se prevede ridicarea carantinei de noapte între 1 – 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 5.00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paştelui Ortodox.

Magazine vor fi deschise până la ora 20 în Vinerea Mare.  Pe 30 aprilie, în toate localităţile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5.00 – 20.00.

Totodată, enoriaşii musulmani au permisiunea de a se deplasa în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai, în intervalul orar 20.00 – 5.00, pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here