Se stinge dragostea dintre republicani și America Inc

Sursa: Pixabay

<< Pentru directorii americani de companii, Rob Portman este senatorul ideal. Deștept, rezonabil și experimentat, el a fost reprezentantul comercial de top și directorul bugetului pentru George W. Bush, președintele republican din 2000 până în 2008, înainte de a deveni senator de Ohio, în urmă cu mai bine de un deceniu. Domnul Portman are un singur neajuns: se pensionează. Candidatul partidului pentru înlocuirea sa este J.D. Vance, susținut de Donald Trump, cel mai recent comandant suprem republican. Dl Vance numește marile firme de tehnologie „dușmani ai civilizației occidentale” și îi consideră pe managerii de elită parte a „regimului”, cu interese anatemă pentru interesele Americii profunde >>, notează The Economist.

<< Democrații, cu tendința lor de stânga, rămân cea mai persistentă durere de cap a companiilor – luna aceasta, firmele au fost surprins de adoptarea de către democrații din Senat a unei creșteri a cotelor impozitelor pe corporații și a noilor restricții privind prețul medicamentelor. Dar, în cuvintele unui director de la o mare firmă financiară, „ne așteptam ca democrații să ne urască”. Ceea ce este nou este disprețul celor din dreapta. Era o vreme, își amintește cu nostalgie un lobbyist, când „intrai într-un birou republican cu o companie și întrebarea era: Cum te pot ajuta?”. Zilele acelea s-au terminat. Perspectiva ca republicanii să măture alegerile intermediare din noiembrie și să recucerească Casa Albă, în 2024, nu mai trimite valuri de ușurare în sălile consiliilor de administrație americane.

Vorbind sub condiția anonimatului, directorii și lobbyiștii intervievați de The Economist i-au descris pe republicani ca fiind din ce în ce mai ostili atât în ​​ton, cât și, din ce în ce mai mult, în substanță. Disputele publice gălăgioase, cum ar fi cearta dintre Disney și Ron DeSantis, guvernatorul republican al Floridei, din cauza discuțiilor despre orientarea sexuală în sălile de clasă, sau republicanii care aruncă în aer BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, pentru investiții „woke”, sunt doar manifestările sale cele mai evidente. „Odinioară, axa era de la stânga la dreapta”, spune directorul uneia dintre cele mai mari firme din America. „Acum este o axă de la interior la exterior; toți par dornici să demonstreze că nu fac parte din suprastructură și asta include mediul de afaceri”. Ortodoxiile de centru-dreapta de lung parcurs – în favoarea comerțului liber și a concurenței, împotriva politicii industriale – sunt în flux. Pe măsură ce poziția republicanilor față de marile afaceri se schimbă, la fel se pot schimba contururile comerțului american.

Timp de decenii, parteneriatul strâns dintre republicani și afaceri a contribuit la modelarea capitalismului american. Căutarea profitului prin comerț liber, în străinătate, și a liberei întreprinderi, acasă, s-a potrivit cu credo-ul republicanilor privind libertatea individuală și anticomunismul. Până în anii 1990, chiar și Bill Clinton, și alți democrați au adoptat noi acorduri comerciale, dând firmelor acces la noi piețe și forță de muncă mai ieftină.

După cum spune Glenn Hubbard, fostul decan al Columbia Business School și consilier economic de top al domnului Bush, „sprijinul social pentru sistem era un dat, discuțiile puteau fi asupra parametrilor”. Bătălia prezidențială din 2012 dintre Barack Obama și Mitt Romney „s-a simțit ca un lucru mare la acea vreme”, spune Rawi Abdelal, de la Harvard Business School. „Dar în ceea ce privește mizele de afaceri, nu ar fi contat deloc”.

Patru ani mai târziu, republicanii încă mai atrăgeau aproximativ două treimi din cheltuielile comitetelor de acțiune politică corporativă (PAC), care acordă bani candidaților la alegerile federale, iar o mare reducere a impozitelor corporative, în 2017, a fost principala realizare legislativă a mandatului lui Trump. Totuși, domnul Trump făcuse campanie în sensul că americanii de rând sunt lăsați în urmă. Directorii executivi care sperau că retorica lui înflăcărată de campanie va fi stinsă de reținerea președintelui, au trebuit, în schimb, să facă față războiului său comercial cu China, limitărilor în privința imigrației și pozițiilor periculoase privind schimbările climatice și rasa. Șefii de companii s-au simțit obligați să se pronunțe împotriva politicilor sale, ceea ce i-a îngrozit pe mulți dintre angajații și clienții lor. În ochii susținătorilor lui Trump, astfel de declarații îi arată pe directorii generali drept membri ai elitei progresiste înclinate să-și submineze campionul.

După înfrângerea lui Trump în fața lui Biden, companiile s-au întrebat dacă vechea lor alianță cu republicanii ar putea fi restabilită. În 17 iulie, senatorii republicani au votat pentru un proiect de lege care să ofere, printre altele, subvenții de 52 de miliarde de dolari pentru a concura cu China, prin realizarea mai multor cipuri de computere în America – lucru pe care producătorii de cipuri precum Intel l-au aplaudat în mod natural. În această lună, aproape toți republicanii s-au opus legii democraților, în valoare de 700 de miliarde de dolari, pentru climă și sănătate, cunoscută sub numele de Actul de reducere a inflației (IRA), care crește taxele companiilor mari și permite guvernului să se târguiască cu producătorii de medicamente pentru prețul unor medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Cu toate acestea, aparenta armonie pentru afaceri ascunde o schimbare mai profundă. Partidul Republican a atras mai mulți alegători din clasa muncitoare – o evoluție accelerată de dorința lui Trump, pe hârtie, dacă nu întotdeauna în practică, de a pune interesele muncitorului american înaintea celor ale multinaționalei americane. În cea mai mare parte a ultimilor 50 de ani, republicanii care aveau multă încredere în afacerile mari fuseseră în număr mai mare decât republicanii cu puțină sau deloc încredere în ele, adesea la diferențe de două cifre, potrivit sondajelor Gallup. Anul trecut, cei care nu au încredere i-au depășit pe cei care au încredere, cu un  record de 17 puncte procentuale, mai rău decât la apogeul crizei financiare globale din 2007-2009.

Cuferele republicane de război electoral sunt din ce în ce mai umplute fie de donatori mici, fie de cei extrem de bogați. Ambele grupuri sunt mai susceptibile să îi favorizeze pe ideologi în detrimentul pragmaticilor, notează Sarah Bryner, de la OpenSecrets,un ONG care urmărește finanțarea campaniei electorale și lobby-ul.

Rezultatul tuturor acestor lucruri este un sprijin republican în creștere pentru politicile ostile lui America Inc.

Josh Hawley, un senator din Missouri, dorește ca firmele cu venituri de peste 1 miliard de dolari să-și plătească personalul cu cel puțin 15 dolari pe oră. Colegul său din Florida, Marco Rubio, a susținut formarea de consilii ale muncitorilor în companii, o alternativă la sindicate. În martie, Tom Cotton, din Arkansas, le-a cerut americanilor „să respingă ideologia globalismului” prin stoparea imigrației, interzicând unele investiții americane în China și sugerând Congresului „să pedepsească delocalizarea în China”. Republicanii din Congres au co-sponsorizat mai multe proiecte de lege împreună cu democrații pentru a controla Big Tech. Dl Vance, care are o șansă bună să li se alăture după alegerile de la mijlocul mandatului, a propus creșterea taxelor pentru companiile care își mută locurile de muncă în străinătate. Domnul Trump însuși a promis, în mod repetat, că va reduce prețul medicamentelor.

Faptul că republicanii s-au opus IRA – și altor inițiative democrate de afaceri, precaute – poate însemna pur și simplu că îi detestă pe democrați mai mult decât le displac marile afaceri. Mulți directori se îngrijorează de faptul că Partidul Republican va promova politici punitive odată ce va reveni la putere. „Nu există nicio persoană care să spună: Nu vă faceți griji”, suspină un director din domeniul farmaceutic. „Dacă ignori ceea ce spune public un politician, o faci pe riscul tău”, avertizează un alt om de afaceri.

Acest lucru este deja evident la nivel de stat, unde republicanii controlează adesea toate pârghiile guvernamentale și, prin urmare, sunt liberi să-și pună în aplicare agenda într-un mod care este imposibil în Washingtonul blocat. După ce Disney s-a pronunțat împotriva unei legi din Florida, care restricționează discuțiile din școli despre gen și orientare sexuală, domnul DeSantis a semnat o lege prin care revocă statutul fiscal special al companiei. Texas are o nouă lege care restricționează statul să facă afaceri cu firme care „discriminează industria armelor de foc și a munițiilor”. Kentucky, Texas și Virginia de Vest au adoptat legi similare, care interzic afacerile cu bănci și alte firme care boicotează producătorii de combustibili fosili; aproximativ o duzină de alte state conduse de republicani se gândesc să facă același lucru.

Astfel de legi reprezintă o problemă pentru companii. În iulie, trezorierul West Virginia a spus că politicile anti-combustibili fosili ale unora dintre cele mai mari firme financiare din America – BlackRock, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley și Wells Fargo – le-au făcut neeligibile pentru contracte de stat. Definiția a ceea ce contează drept discriminare sau boicotare este neclară. JPMorgan Chase, care nu acordă împrumuturi firmelor care vând consumatorilor arme de tip militar, a spus mai întâi că legea texană a împiedicat-o să subscrie tranzacții de obligațiuni municipale în acel stat, apoi să liciteze pentru un contract (fără succes). În Texas, parlamentarii republicani amenință că vor da în judecată firmele care plătesc deplasarea personalului în afara statului, pentru avorturi, pe care legislativul texan le-au restricționat sever.

Războinicii culturali de dreapta au făcut întotdeauna parte din Partidul Republican, dar linia dintre ei și colegii lor pro-business din cluburile de țară s-a șters. În zilele noastre, se teme un alt director de mare firmă, ambele părți consideră că este „acceptabil să folosească puterea de stat pentru a determina entitățile private să se conformeze punctelor lor de vedere”. „ESG este un cuvânt de patru litere în unele birouri republicane”, spune Heather Podesta, de la Invariant, o firmă de lobby, referindu-se la practica, susținută printre altele de BlackRock, de a lua în considerare factorii de mediu, sociali și de guvernanță, nu doar randamentul, în deciziile privind investițiile. Senatorul Ted Cruz, din Texas, l-a acuzat pe Larry Fink, șeful BlackRock, pentru prețurile mari la benzină. „De fiecare dată când îți umpli rezervorul”, a mârâit el în mai, „poți să-i mulțumești lui Larry pentru presiunea ESG masivă și nepotrivită”.

Companiile se adaptează la această nouă realitate politică, mai volatilă. Unele creează procese mai formale pentru revizuirea riscurilor de a vorbi pe o anumită problemă socială care poate provoca o reacție politică, inclusiv din partea republicanilor. Se schimbă și modul în care companiile își descriu strategia politicienilor. Lobby-ul nu se mai limitează la liderii partidelor din cele două Camere ale Congresului. Deoarece politicienii ambelor partide sunt din ce în ce mai dispuși să nu ia în seamă conducerea partidului, spune un director executiv, „trebuie să mergi membru cu membru”. Neil Bradley, șeful pentru politici al Camerei de Comerț din SUA, care reprezintă marile afaceri americane, spune că organizația sa a trebuit să își multiplice eforturile pentru a „găsi oameni care au interes în guvernare”.

Uneori, asta înseamnă sprijinirea mai multor democrați. În 2020, camera a sprijinit mai mulți boboci democrați în funcție, care erau în mare parte moderati, decât în ​​anii precedenți. Acest lucru l-a determinat pe Kevin McCarthy, pe atunci principalul republican din Camera Reprezentanților, să spună că nu vrea sprijinul organizației „pentru că s-a vândut”. În acest an, până la momentul de față, acordurile corporative (PAC) au canalizat 54% din donațiile din campanie către republicani, în scădere de la 63%, în 2012. Angajații firmelor s-au retras și mai grăbiți – doar 46% donează candidaților republicani, comparativ cu 58% în urmă cu zece ani, potrivit OpenSecrets. Dacă rezultatul acestui lucru este un guvern divizat, asta s-ar potrivi foarte bine afacerilor americane. După cum remarcă un director executiv, „s-ar putea să nu avem îmbunătățiri, dar nu vom obține politici mai cataclismice”. >>

Același Joe Biden arată, brusc, diferit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here