Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu cred că s-ar putea deschide şcolile în 8 februarie

Foto: INQUAM/Lliviu Chirica

Medicul Andreea Moldovan, recent numită secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că încă suntîn evaluare planurile de revenire a elevilor în şcoli. Aceasta, cu atât mai mult cu cât în România a fost detectată tulpina de coronavirus din Marea Britanie, care este mai contagioasă şi care îi afectează mai mult pe copii decât varianta originală de SARS-CoV2. „Nu cred că s-ar putea deschide şcolile în 8 februarie”, a declarat ea la Digi 24, preluată de News.ro.

„Personal am un dubiu vizavi de data de 8 februarie. Decizia se va lua în funcţie de evoluţia epidemiologică din următoarele două săptămâni, dar trendul e uşor crescător. Rămâne de văzut ce va fi. Peste o săptămână vom şti impactul Crăciunului şi Anului nou la noi în ţară”, a spus Andreea Moldovan.

Ea a mai afirmat că planurile de redeschidere a şcolilor sunt în stadiul de evaluare, se discută ce fel de clase se vor deschide, sunt mai multe scenarii posibile, fie de afterschool, creşă, ciclu primar, fie de clase mai mari. 

”Dar nu pot să vă dau un răspuns în acest moment pentru că ceea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni va duce la decizia redeschiderii sau menţinerii închise a şcolilor în data de 8 februarie. Ceea ce suntem conştienţi e că situaţia de şcoală online nu e de cea mai bună calitate, din acest motiv profesorii au fost incluşi în grupa prioritară de vaccinare, tocmai ca să protejăm această categorie, dar vom putea să dăm un răspuns pe problema şcolii cam peste o săptămână – 10 zile”, a subliniat secretarul de stat.

În opinia sa, şcolile nu vor putea fi deschise la acea dată.

”Mi-aş dori să le deschidem, şi eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide în 8 februarie”, a adăugat Moldovan.

Elevii vor învăţa tot online de luni, când reîncep cursurile după vacanţa de iarnă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) propunând, printr-o hotărâre adoptată vineri suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică la şcoală până în data de 7 februarie. Semestrul a doilea al anului şcolar începe din 8 februarie şi se încheie în 18 iunie.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat la Ştirile Pro Tv că se doreşte deschiderea şcolilor, subliniind că la data de 8 februarie nu se va exclude niciun scenariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here