Secretarul Trezoreriei SUA recunoaşte că dobânzile ar putea fi mărite

Sursa: Pexels

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a recunoscut, marţi, că dobânzile ar putea fi mărite, pentru a ţine sub control creşterea puternică a economiei americane, determinată, parţial, de măsurile de stimulare de ordinul miilor de miliarde de dolari adoptate de guvern, transmite CNBC, preluat de News.ro.

”S-ar putea să fie nevoie ca dobînzile să crească îbtr-o anumită măsurp, pentru a ne asigura că economia nu se supraîncălzeşte. Chiar dacă cheltuielile suplimentare sunt relativ mici  raportat la mărimea economieim ar putea duce la o creştere foarte modestă a dobînzilor”, a afirmat Yellen la un seminar economic prezentat de The Atlantic.

”Dar acestea sunt investiţii de care economia noastră are nevoie pentru a fi competitivă şi productivă. Cred că economia noastră va creşte mai rapid datorită lor ”, a adăugat ea.

De când a izbucnit pandemia Covid-19 în martie 2020, Congresul a alocat aproximativ 5.300 de miliarde de dolari în cheltuieli de stimulare, rezultând un deficit bugetar de peste 3.000 de miliarde de dolari în anul fiscal 2020 şi un deficit de 1.700 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului fiscal 2021.

Administraţia Biden promovează un plan de investiţii în infrastructură care ar putea cheltui încă 4.000 de miliarde de dolari cheltuiţi pentru o varietate de proiecte pe termen lung.

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat recent că instrumentul principal pentru controlul inflaţiei este prin dobânzi mai mari.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că Biden ”este de acord cu secretarul Trezoreriei” cu privire la posibila necesitate a unor dobânzi mai mari, potrivit unui tweet al reporterului Bloomberg Josh Wingrove.

În ceea ce priveşte îngrijorările cu privire la deficitele mari pe care le au SUA, Yellen a spus că ”trebuie să plătim pentru unele dintre lucrurile pe care le facem”, dar guvernul are încă ”un spaţiu fiscal rezonabil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here