BREAKING NEWS | Dăncilă și Teodorovici au demisionat. Ciolacu și Stănescu, noii șefi ai PSD

Foto: Facebook

ACTUALIZARE 00.03. Eugen Teodorovici a demisionat și el din funcția de președinte executiv. Marcel Ciolacu este acum președinte interimar al partidului.

ACTUALIZARE 23.48 Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de șefă a PSD. Potrivit Digi24, Dăncilă a spus votului ideea unui congres al partidului în februarie 2020, iar până atunci să rămână în funcție, dar votul a fost covârșitor împotriva acestei variante.

ACTUALIZRE 23.44. Mihai Gâdea anunță că fostul premier a demisionat din funcția de președinte al PSD.

ACTUALIZARE 23.35. Eugen Teodorovici a făcut efoturi să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu demisioneze. Potrivit Digi24, liderul PSD nu va renunța la actuala sa poziție din partid.

ACTUALIZARE 23.25. Jurnalista Ana Maria Roman, de la Antena 3, a anunțat , înm emisiunea lui Mihai Gâdea, pe surse, că PSD va avea congres în februarie, iar Viorica Dăncilă nu demisionează în această seară.

ACTUALIZARE 22.45. Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, un apropiat al tandemului Dragnea-Dăncilă, a cerut în această seară demisia președintelui PSD.

ACTUALIZARE 21:36 8 dintre cei 16 vicepreședinți au demisionat până în prezent

ACTUALIZARE 21:32 Paul Stănescu și Gabriel Mutu au demisionat din funcția de vicepreședinte

ACTUALIZARE 21:25 A demisionat și Carmen Dan din funcția de vicepreședinte PSD

ACTUALIZARE 21:01 Lia Olguța Vasilescu a cerut demisia întregii conduceri și a afirmat, potrivit unor surse: „Toți știam că nu are nicio șansă. Toți am greșit”.

ACTUALIZARE 20:52 Noi informații despre disputa lui Firea cu aripa Ciolacu: Marian Oprișan și președintele Camerei Deputaților i-au reproșat că a pierdut Bucureștiul desi are toți primarii de sector

ACTUALIZARE 20:44 Lia Olguța Vasilescu a demisionat din funcția de vicepreședinte și a cerut demisia lui Dăncilă. Olguța Vasilescu a fost șefa de campanie a Viorăcăi Dăncilă

ACTUALIZARE 20:29 Gabriela Firea a ieșit din sala de ședință, după ce a avut o dispută cu Marian Oprișan. Firea ar fi fost șocată de cuvintele dure pe care i le-a adresat Oprișan, ”manevristă – securistă”, anunță România TV, și a ieșit plângând din ședință. Oprișan i-ar fi reproșat lui Firea că este în tabăra Vioricăi Dăncilă și că din cauza ei nu va reuși mutarea încercată de Ciolacu.

ACTUALIZARE. Ora 19:47. Vicepreședinții PSD Gabriel Zetea, Marian Oprișan și Roxana Mânzatu și-au depus demisiile.

ACTUALIZARE. Ora 18.36: În ciuda presiunilor care s-au făcut asupra ei, Viorica Dăncilă nu își va da demisia. În cazul in care grupul lui Ciolacu va încerca să forțeze demisia liderului partidului, prin depunerea mandatelor, Dăncilă este pregătită să sisteze ședința prin invocarea statutului partidului potrivit căruia președintele este schimbat in Congres. Revenirea Vioricăi Dăncilă asupra deciziei de a demisiona ar fi fost cauzată de insistențele lui Orlando Teodorovici, care are un conflict personal cu Ciolacu, dar și din rațiuni descrise mai jos.

Până acum, situația la eșafod arată în felul următor: Marcel Ciolacu, pretendent la conducerea partidului, joacă rolul călăului. Paul Stănescu, partenerul lui Ciolacu, care pândește funcția de secretar general, ține coșul. În spatele lor stau cei cinci șefi de organizații județene unde Dăncilă a obținut un scor mai bun decât Klaus Iohannis, cărora li s-a promis un loc într-un ”organism de conducere colectiv.”

Doar că Dăncilă nu vrea să-și pună de bunăvoie capul pe butuc. Nici ea, dar mai ales oamenii care au susținut-o la șefia partidului. Potrivit celor declarate de surse din PSD pentru Universul.net, unul dintre motivele pentru care Dăncilă și camarila ar dori să mai rămână la butoane, cel puțin o vreme, îl reprezintă banii care vor veni de la stat în contul cheltuielilor făcute în campania electorală pentru prezidențiale.

Altfel spus, dacă Viorica Dăncilă va accepta oferta lui Marcel Ciolacu de a prelua șefia organizației de femei a PSD, postul de senator și funcția de vicepreședinte, ea nu are siguranța că suma recuperată va fi împărțită conform înțelegerilor făcute de ea și oamenii ei cu numeroșii furnizori care au livrat produse și servicii pentru campanie, potrivit informațiilor deținute de Universul.net. Cu atât mai mult cu cât unele dintre aceste înțelegeri ar avea la bază contracte cu prețuri foarte mari. Cu un alt lider la comanda partidului, e posibil ca furnizorii să-și primească banii, dar nu și cei care au făcut înțelegerile inițiale. Și vorbim de sume mari, de milioane de euro.

Din datele Autorității Electorale Permanente (AEP), reiese că Viorica Dăncilă a cheltuit în campania electorală pentru primul tur al cursei prezidențiale 18.210.500 lei. Cheltuielile pentru turul doi nu au fost făcute încă publice, dar este destul de probabil ca suma totală să se apropie de maximul prevăzut de lege, adică aproape 10 milioane de dolari.

Conform Legii nr.33 din 17 iulie 2006, au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale doar competitorii electorali care au obţinut minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate. Aceasta a fost, de fapt, miza multora dintre candidații minori, fără șanse din start, care s-au înscris în bătălia pentru Cotroceni.

În 2019, statul a fost darnic la pungă, permițând decontarea de cheltuieli de campanie de până la 10 milioane de dolari, o sumă aproape dublă față de alegerile din 2014, când au fost acceptate cheltuieli de maxim 5,4 milioane de dolari.

Între timp, ultimele informații din presă spun că Dăncilă este decisă să răstoarne planurile: nu va veni în CEx să își depună mandatul. Mai mult, șefa PSD intenționează să suspende ședința CEx.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here