Șefa Senatului: „Văd declaraţii războinice venite din partea PNL-aripa Cîţu şi hărţuire de-a dreptul la adresa mea”

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, într-un interviu la RFI, că încearcă, împreună cu şeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să convoace plenul reunit al Parlamentului, pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR. Ea a afirmat totodată că este „hărţuită” de PNL-aripa Cîţu, care ar vrea s-o demită de la şefia Senatului.

Anca Dragu a declarat că sesizarea CCR de către Guvernul Cîţu nu poate opri parcursul moţiunii de cenzură.

„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de faţă din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moţiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moţiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituţie, după trei zile de la citire, moţiunea trebuie să intre în dezbatere şi vot. Atenţie, Constituţia spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală şi atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, şapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (…). Dar pentru votul pe moţiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toţi parlamentarii. Cu siguranţă, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL şi PSD nu vor să participe în acest proces”, a explicat ea.

Preşedintele Senatului a precizat că face demersuri, împreună cu şeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, pentru convocarea plenului în care să fie votată moţiunea de cenzură.

Întrebată cine poate convoca plenul pentru acest lucru, Dragu a răspuns: „Este, pe de o parte, decizia Birourilor Permanente reunite, dar şi preşedinţii Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moţiunea de cenzură îşi urmează parcursul constituţional”.

Întrebată dacă are deja un dialog în acest sens cu Ludovic Orban, Anca Dragu a afirmat: „Avem un dialog, a fost solicitarea de altfel a liderilor de grup în şedinţa de săptămâna trecută, pentru convocarea plenului săptămâna aceasta, pentru dezbatere şi vot”.

Dragu a susţinut că se simte „hărţuită” de liberalii din echipa lui Florin Cîţu, care ar vrea s-o demită din fruntea Camerei superioare: „Eu văd declaraţii războinice venite din partea PNL-aripa Cîţu şi hărţuire de-a dreptul la adresa mea. Adică da, cred că nu se vor opri. Numai că demiterea preşedintelui Senatului trebuie să se facă cu majoritatea senatorilor, asta înseamnă că trebuie să se întâmple demiterea cu votul PSD-ului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here