Şeful diplomaţiei britanice: Cel mai bun mod de a apăra Republica Moldova de un atac al Rusiei este de a proteja Ucraina

Cel mai bun mod de a apăra Republica Moldova de un atac al Rusiei este de a proteja Ucraina, a afirmat joi ministrul de externe britanic James Cleverly, relatează din Chişinău agenţia Reuters. Acesta a refuzat însă se angajeze în ce priveşte trimiterea directă de arme, transmite Agerpres.ro.

Aflat în vizită în Republica Moldova, James Cleverly a anunţat un ajutor britanic în valoare de 10 milioane de lire (12 milioane de dolari) pentru reforme economice şi administrative, inclusiv în sectorul energiei.

De la invazia rusă din Ucraina de anul trecut, guvernul prooccidental al Republicii Moldova şi aliaţii săi se tem să nu fie atraşi în conflict. Ţara cu 2,5 milioane de locuitori şi cu graniţă comună cu Ucraina are staţionate pe teritoriul său forţe ruse de menţinere a păcii în regiunea separatistă prorusă Transnistria, menţionează Reuters.

Moscova afirmă că este vorba de o „rusofobie” nejustificată.

Întrebat de reporteri dacă Londra planifică susţinere militară pentru Republica Moldova, James Cleverly a răspuns: „Credem cu tărie că unul din cele mai bune moduri de a proteja Moldova de un atac fizic este de a-i ajuta pe ucraineni să se apere împotriva Rusiei”.

În ultimele luni, rachete ruse care vizau Ucraina au intrat în spaţiul aerian al Moldovei, în timp ce autorităţile au învinuit Kremlinul de alimentarea protestelor antiguvernamentale, ceea ce acesta a negat, aminteşte Reuters.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat la rândul ei în februarie Moscova de pregătirea unei lovituri de stat pentru a răsturna guvernul.

 

DOCUMENT SECRET: Planul lui Putin pentru destabilizarea Republicii Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here