Șeful spionajului britanic, semnal de alarmă privind „capcanele informatice” ale Chinei

Sursa: Pixabay

Directorul serviciului britanic de informații externe, celebrul MI6, a avertizat în primul său interviu transmis live asupra „capcanelor datoriilor și capcanelor informatice” din partea Chinei, scrie BBC.

Șeful MI6, Richard Moore, cunoscut sub porecla „C”, a declarat la Radio BBC că aceste capcane amenință să erodeze suveranitatea și necesită luarea de măsuri de apărare.

China are capabilitatea de a „culege date din întreaga lume”, a declarat Richard Moore în cadrul interviului.

„De asemenea, (China – n.r.) își folosește influența, prin politicile sale economice, pentru a încerca – și uneori reușește, cred eu – să prindă oamenii în capcană”, a spus el.

El a calificat aceste metode ca fiind „capcane ale datoriilor și capcane informatice”.

„O capcană informatică funcționează astfel: dacă oferi altei țări acces la informații critice despre țara ta, cu timpul acest lucru îți va eroda suveranitatea, nu vei mai avea control asupra acelor informații”, a explicat directorul serviciului de informații externe al Marii Britanii.

„Cred că noi, în Marea Britanie, suntem foarte conștienți de asta și am luat măsuri de apărare”, a mai adăugat el.

Richard Moore a negat că intrarea Kabulului sub controlul talibanilor ar fi fost un eșec al serviciilor de informații.

Evaluarea vitezei cu care talibanii vor prelua controlul asupra capitalei afgane Kabul, în contextul retragerii trupelor americane și britanice din Afganistan, a fost „în mod clar greșită”, a recunoscut Richard Moore.

Dar ar fi „o exagerare să descrii asta ca pe un eșec al serviciilor de informații”, a mai spus el.

„Nimeni dintre noi nu a putut prezice viteza cu care a căzut Kabulul.”

„Sincer, dacă am fi recrutat fiecare taliban membru al Shura – organismul de conducere a talibanilor – dacă i-am fi recrutat pe toți ca informatori, tot nu am fi putut prezice căderea Kabulului, pentru că nici talibanii nu au putut să o prezică”, a mai afirmat șeful MI6.

El a adăugat că victoria talibanilor are și un „revers serios” și că este îngrijorat că va reprezenta „un boost moral pentru extremiștii din întreaga lume, ba chair și pentru cei din capitalele Beijing, teheran sau Moscova”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here