De pe culoarul extremei-drepte, Eric Zemmour candidează la prezidențialele din Franța

Eric Zemmour, care timp de câteva săptămâni a întreținut suspansul cu privire la aspirațiile sale legate de Palatul Élysée, și-a anunțat, marți, oficial, candidatura la alegerile prezidențiale din aprilie 2022, promițând că va recuceri pentru Franța „suveranitatea abandonată” și „va restabili puterea”, transmite Reuters.

Eseistul de extremă dreapta, în vârstă de 63 de ani, și-a oficializat candidatura printr-un videoclip postat pe rețelele de socializare. Punerea în scenă a avut rezonanțe nostalgice: presărată cu imagini de arhivă și fapt divers, Zemmour așezat la un birou masiv, într-o bibliotecă cu cărți vechi, citind de pe foi în fața unui microfon vechi, pe fundalul Simfoniei a 7-a de Beethoven.

O referire deloc voalată la apelul la rezistență al generalului De Gaulle, din 18 iunie 1940, dar și la discursul televizat din 27 iunie 1958, în care Charles de Gaulle spunea: „Era foarte întuneric ieri. În seara asta e lumină. Francezi, ajutați-mă!”

Un „Ajutați-mă!” pe care Eric Zemmour l-a preluat prin convocând Franța lui „de Gaulle și Jean Moulin”, „Voltaire și Rousseau”, „Ioana d’Arc și Ludovic al XIV-lea”, sau chiar „Gabin și Delon”.

„Această țară pe care o căutați peste tot cu disperare, pentru care copiii voștri au nostalgia fără să o fi cunoscut, această țară pe care o prețuițmi și care este în curs de dispariție”, a insistat el, subliniind „sentimentul de deposedare” și faptul că vrea să le „redea puterea” concetățenilor săi.

Eric Zemmour a croșetat pe firul acestei narațiuni bogate în simboluri, dar fără măsuri concrete, liniile principale ale unui program – restabilirea identității franceze pe de o parte, redresarea economică a țării, pe de alta.

„Decesul civilizației noastre nu este singura problemă care ne afectează. Imigrația nu este cauza tuturor problemelor noastre, deși le înrăutățește pe toate”, a spus el.

Din punct de vedere economic, el se angajează să „reindustrializeze” Franța, să „reechilibreze balanța comercială, să ne reducă datoria în creștere”.

Fostul editorialist al Figaro și CNEWS, condamnat în trecut pentru provocare la ură rasială, a împins pre-campania din cauza călătoriilor în Franța și în străinătate, înmulțind declarațiile controversate și invadând terenul partidului condus de Marine Le Pen, Rassemblement national.

El explică în special dorința de a apăra moștenirea iudeo-creștină a civilizației europene „în fața marelui înlocuitor arabo-musulman”.

O strategie care a dat roade pentru prima dată în sondaje, care, în mod fără precedent, l-au plasat calificându-se în turul doi, împotriva președintelui în funcție, Emmanuel Macron. Zemmour este cretidat cu până la 19% din intențiile de vot pentru primul tur, în fața fiicei lui Jean Marie Le Pen.

Liniștea nu a fost de durată.

Susținătorii care se exprimaseră ca atare, inclusiv fondatorul Mouvement pour la France, Philippe de Villiers, o perioadă apropiată de Emmanuel Macron, fostul deputat suveranist, Jean-Frédéric Poisson, sau finanțatorul Charles Gave, fondatorul Gavekal, s-au distanțat recent, în special pe fondul provocărilor din partea candidatului aspirant.

Pe 13 noiembrie, data comemorării atentatelor din 2015 de la Paris si Saint-Denis, Eric Zemmour a improvizat un briefing de presă în fata sălii de concert Bataclan, unde au fost ucise 90 de persoane, pentru a denunța presupusa responsabilitate a fostului președinte, François. Hollande, care „știa că teroriștii vor fi infiltrați printre migranți”.

O călătorie greșită și furtunoasă la Marsilia, unde protestatarii „antifa” i-au îngreunat programul, s-a încheiat sâmbătă, stârnind neîncredere. Eric Zemmour i-a arătat degetul mijlociu unei activiste, un gest „foarte neelegant”, pe care l-a regretat și care i-a atras furia clasei politice.

Candidatul fără partid, care își propune să cucerească o parte din electoratul republicanilor și al Rassemblement national, urmează să țină duminică prima sa întâlnire, la Zénith din Paris.

Pentru a-și finaliza proiectul, el trebuie să adune sprijinul a cel puțin 500 de aleși.

Alegerile prezidențiale din Franța, minate de fenomenul Zemmour și clona Fox News din peisajul media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here