Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu: Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse este minimă

Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, afirmă că probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse este „minimă”. „Ca membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai puternice garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată”, arată el, potrivit News.ro.

„Estimările care anunţau iminenţa unei invazii a forţelor Federaţiei Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional. Comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse a deteriorat fundamental situaţia regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste şapte decenii a Alianţei”, a afirmat şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

El a precizat că România are cele mai puternice garanţii de securitate.

„Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse este minimă. Ca membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai puternice garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată”, a subliniat Petrescu.

Potrivit acestuia, la nivelul Armatei României am fost şi suntem permanent implicaţi în procesul de consolidare a capacităţii defensive naţionale, precum şi a posturii aliate pe flancul estic de descurajare a oricăror agresiuni, în complementaritate operaţională cu NATO şi partenerii strategici.

„Armata României a activat capabilităţile necesare pentru monitorizarea evoluţiei de securitate şi coordonarea forţelor şi mijloacelor, precum şi pentru sprijinul autorităţilor publice, dacă situaţia o va impune. În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfăşurăm următoarele:

– în plan naţional: consolidăm continuu capabilităţile şi creştem capacitatea de reacţie a forţelor proprii;

– în context NATO: încurajăm participarea structurilor multinaţionale aliate de tip „grup de luptă” în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar şi proporţionat pe întregul flanc estic NATO;

– în contextul Parteneriatului Strategic: continuăm demersurile de cooperare şi suplimentare a prezenţei militare americane pe teritoriul naţional”, a arătat Daniel Petrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here