Cerealele s-au scumpit, grâul a ajuns la un preț-record pe piața europeană, după invadarea Ucrainei

Sursa: Pixabay

Creşterile înregistrate joi de preţul grâului şi porumbului au atins nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago, după ce atacul Rusiei asupra Ucrainei au pus sub semnul întrebării livrările unui important furnizor mondial de cereale, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Cotaţiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5% fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră. Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare.

În jurul orei 8:26 a.m. GMT, la Chicago Board of Trade preţul grâului era în creştere cu 5,7%, până la 9,3475 dolari per bushel, fiind blocat la maximumul de 50 de cenţi peste preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Grâul a ajuns la un preț record pe piața europeană

Prețul grâului pentru făină a încheiat joi la un nivel record pe piața europeană, cu un preț de 316,50 euro pe tonă la termenul limită din martie 2022 pe Euronext, au declarat analiștii pentru AFP.

„Este un maxim istoric, într-adevăr”, a spus Michel Portier, de la firma Agritel, la sfârșitul unei zile în care prețurile grâului și porumbului, unde Ucraina este al cincilea și respectiv al patrulea exportator mondial, au zburat la deschidere, după începerea invaziei rusești în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here