Senat | USR a depus un proiect de lege pentru limitarea eutanasierii câinilor fără stăpân şi oferirea unei şanse în plus la adopţie

  The AAI team in Ukraine did an AAA session with 100 school children of a local school with inclusive education in Vinnytsia, with a focus on the Five domains of animal welfare. The children learnt how these domains are similar to what people need, and how they can apply them to the animals in their care. AAI dogs Busia and Lisa were showing their skills guided by their handlers Nataliia and Tetyana.

  Deputaţii USR Adrian Giurgiu şi Beniamin Todosiu au depus un proiect de lege la Senat care vine în sprijinul câinilor fără adăpost şi anume elimină posibilitatea eutanasierii câinilor care nu sunt adoptaţi la 14 zile după ce ajung în cadrul adăposturilor, transmite News.ro.

  Situaţia câinilor fără adăpost din România s-a agravat considerabil în ultimii ani. Ultima modificare majoră a OUG 155/2001, ordonanţă care prevede gestionarea câinilor fără stăpân, a avut loc acum aproape 10 ani. România are nevoie de o legislaţie mai bună pentru protecţia animalelor. De măsuri clare, care să ajute animalele, arată comunicatul de presă al USR.

  „În prezent, în adăposturile pentru animale din România, este folosită o metodă de eutanasiere agresivă a câinilor maidanezi. Metoda este însă ineficientă din punct de vedere statistic, neputând ţine pasul cu numărul din ce în ce mai mare al câinilor nesterilizaţi, care se înmulţesc incontrolabil. De exemplu, un mascul şi o femelă nesterilizaţi, conform datelor, pot avea într-un an 16 urmaşi, iar în şase ani aceştia pot avea peste 60.000. Mulţi câini ajung să moară în condiţii greu de imaginat”, conform sursei citate.
   Vaccinarea, sterilizarea şi microciparea câinilor trebuie să fie făcute imediat ce aceştia ajung în centrele de adăpost.
  Pentru a reduce numărul de câini de pe străzi şi din adăposturi, cea mai bună soluţie este sterilizarea lor. Investiţiile în sterilizare pot fi aplicate uşor. Fondurile pot fi obţinute de stat prin aplicarea reală a OUG 155/2001 şi a sancţionării celor care nu o respectă.
  Promovarea adopţiei câinilor aflaţi în adăposturi să fie făcută intensiv pe toate canalele disponibile: la sediul şi pe paginile de internet ale adăposturilor, dar şi pe reţelele de socializare şi în cadrul târgurilor de adopţii şi evenimentelor de profil.
  Iniţiativa USR are susţinerea iubitorilor de animale, a activiştilor şi a organizaţiilor non-guvernamentale de profil şi a primit deja avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ. Ambele fiind favorabile.
  Proiectul este înregistrat la Senat, primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here