Senatorul american Marco Rubio a cerut într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a preconizatei vânzări de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME) către compania cehească PPF.

În rezumatul scrisorii publicate miercuri, 26 februarie, pe pagina sa de internet, senatorul republican din Florida sugerează că firma PPF ar acționa în interesul guvernului Chinei și Partidului Comunist Chinez. 

Rubio avertizează că, dacă vânzarea CME nu va fi obiect de anchetă în Comisia pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), aceasta ar dăuna „eforturilor diplomatice ale Statelor Unite de a contracara interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernele și societățile străine”.

Rubio explică în scrisoare că firma cehă PPF, a lui Petr Kellner, își adună cam o treime din profituri acordând credite de consum în China, o afacere „precară politic”, care depinde de acordarea unei licențe nebancare de către autoritățile chineze. Prin urmare – scrie Rubio – dl. Kellner și companiile lui sprijină activitățile maligne ale Chinei în străinătate”. Senatorul spune că în Serbia, de exemplu, firme de telecomunicații din cadrul PPF lucrează cu concernul chinez Huawei la dezvoltarea de rețele 5G, iar în Cehia PPF a finanțat o campanie de PR pentru îmbunătățirea imaginii publice a Chinei.

Senatorul american scrie că firma de media CME, pe care AT&T o vinde lui Kellner, operează în Cehia, ca și în Bulgaria, România, Slovacia și Slovenia, și ar avea o audiență de aproximativ „97 de milioane de oameni”.

„Statele Unite au interesul de a menține în străinătate un climat media liber și deschis”, notează Rubio.

Marco Rubio este co-președintele Comisiei Congresional-Executive pentru China (CECC), o comisie bipartizană și bicamerală, dar și membru în Comisia de Relații Internaționale din Senat și în Comisia Selectă din Senat pentru Servicii de Informații.

Ca replică la scrisoarea senatorului american, grupul de companii PPF a declarat joi, 27 februarie, că Marco Rubio ar avea informații „false”, provenite de la politicianul ceh Pavel Fischer (care a sesizat poliția cehă în legătură cu activitățile „pro-chineze” ale PPF).

În comunicatul de presă al firmei cehe se mai spune că cifra de 97 de milioane de oameni din audiența CME este mult exagerată, în realitate fiind mai mică de jumătate. Se mai spune, în documentul citat, că PPF, care operează în 24 de țări de pe 3 continente, nu promovează tehnologia firmei chineze Huawei, o tehnologie pe care o deține doar pentru că a moștenit-o de la o firmă norvegiană achiziționată de PPF, și aderă la „principiile libertății, democrației liberale și pieței libere”. „Mai mult, ca oameni care am trăit o bună parte din viață în comunismul totalitar, apreciem profund libertatea de expresie (…). De aceea, reiterăm că PPF cumpără CME ca pe un complement al afacerilor sale în domeniul telecomunicațiilor, fără motive ulterioare”, se mai arată în comunicatul de presă al firmei cehești.

Universul.net a scris de mai multe ori despre afacerile magnatului Petr Kellner în China și Rusia:

*Cine este magnatul Petr Kellner

Magnatul Petr Kellner (55 de ani), cel mai bogat om din Cehia, este decis să-și construiască un imperiu media odată cu achiziționarea grupului Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV și al altor televiziuni din estul și centrul Europei. Numai că CV-ul de business al miliardarului vine la pachet și cu unele aspecte dubioase, în special pe „meridian rusesc”.

Kellner este deja ancorat în economia românească, prin intermediul fondului său de investiții PFF Group, în principal în domeniul imobiliar. Fondul a cumpărat sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti. Dar debutul în România a avut loc în 2006, când miliardarul a intrat în acţionariatul băncii Romexterra, controlată pe atunci de Sorin Ovidiu Vântu, indirect, prin Liviu Luca, șeful sindicatelor din Petrom. Petr Kellner a făcut afaceri și cu Ovidiu Tender, la începutul anilor 2000, când a deținut un pachet majoritar de 71% în compania de asigurări Ardaf.

În Cehia, magnatul se numără printre „patricienii” din cercul intim al președinelui Milos Zeman, una dintre goarnele Kremlinului din Grupul de la Vișegrad, a cărui ascensiune la șefia statului a fost propulsată de fondurile companiei Lukoil.

În 2014, Kellner și Zeman au provocat un scandal politic după ce presa a scris că președintele ceh se întorsese dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de magnat.  

Deși în viața publică a încercat constant să fie un adept al discreției, există o sumă de detalii care îl plasează și pe el în loja oligarhilor.

*Accesul în Rusia

Petr Kellner

Îmbogățit în valul privatizărilor sălbatice din 1990 sub aripa protectoare a fostului președinte Vaclav Klaus, Petr Kellner și-a făcut intrarea pe piețele din Rusia cu Home Credit.

În 2011, Kellner devenise deja cel mai mare furnizor de împrumuturi, deținând o cotă de 27% din acest sector. Grupul său de investiții PFF a deținut și 29,9% din pachetul de acțiuni al Okritie FC Bank, cândva cea mai mare bancă comercială din Rusia, ajunsă însă în faliment.

În această vară, Kellner și-a vândut pachetul de acțiuni (4,5%) de la Polymetal, producător de aur și argint din Rusia. Miliardarul are, de asemenea, și afaceri profitabile în agricultură, prin intermediul Rav Agro-Pro, o companie-mamut care deține monopol pe solurile bogate în cernoziom din sud-vestul Rusiei europene.

Este greu de crezut că o asemenea anvergură în economia din Rusia poate fi atinsă fără un sprijin politic solid.

Ofițer KGB?

Potrivit relatărilor din presa cehă, Petr Kellner nu a debutat în afaceri de pe pozițiile vitrege ale unui anonim, ci pe un teren gata bătătorit de tatăl său, Josef Kellner, bănuit a fi în anii comunismului cehoslovac „păpușarul” de la Moscova al COMECON (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), grupul de cooperare economică din blocul sovietic, cuplat imediat după 1990 la pârghiile principale ale privatizărilor din Cehia. Alte voci susțin că tatăl său ar fi fost, de fapt, doar un simplu ospătar. Mai există și varianta că Josef Kellner ar fi lucrat într-un institut de cercetare.

Potrivit OSW, Petr Kellner se află și printre oamenii de afaceri care în ultimii ani au făcut un lobby intens la Praga pentru întărirea relațiile comerciale cu Rusia și China. De altfel, Kellner este finanțatorul a două echipe de fotbal din China: Beijing Sinobo Guoan F.C. și Tianjin TEDA F.C.

Din 2014, președintele ceh Milos Zeman a vizitat de patru ori China cu diverse interese economice, iar beneficiarul tuturor acestor deplasări a fost Petr Kellner. La ora actuală, 55% din valoarea creditelor acordate de Home Credit provin de pe piața chineză, subliniază OSW.

În 2016, în capitala Cehiei a avut loc un incident în timpul unei vizite efectuate de președintele chinez Xi Jinping. Forțele de ordine au intervenit, folosind forța brută, împotriva unor manifestanți care se adunaseră ca steaguri ale Taiwanului și Tibetului pentru a-l huidui pe liderul de la Beijing în momentul în care limuzina sa se îndrepta spre Castelul din Praga, în care se află reședința prezidențială. În bătaia generală izbucnită s-au avântat și chinezi veniți să îl aplaude pe Xi Jinping.

După „curățarea” drumului și blocarea altor artere, convoiul prezidențial s-a îndreptat spre Castel, pe Str. Evropska.

Cine a avut puterea de decizie în acest caz? Petr Kellner, potrivit declarațiilor unuia dintre apropiații săi.

„Încă nu pot să cred că i-a fost cedată lui Petr Kellner puterea de a închide principala arteră” de trafic din Praga, a declarat un avocat care a lucrat la mai multe dintre contractele miliardarului, citat de publicația de sport The Blizzard.

Un an mai târziu, Curtea municipală din Praga a stabilit că intervenția forțelor de ordine fusese ilegală.

Despre noul patron al PRO TV circulă și zvonul că ar fi fost agent StB (securitatea din Cehoslovacia) sau chiar ofițer KGB.

Vaclav Klaus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here