Senatul a adoptat, tacit, proiectul care aprobă OUG privind comasarea alegerilor locale şi europarlamentare pe 9 iunie

Ședința în plen a Senatului, la Palatul Parlamentului din București, 5 februarie 2024. Inquam Photos / Mălina Norocea

Senatul a adoptat, tacit, în calitate de prim for sesizat, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă care prevede ca alegerile europarlamentare şi locale să se desfăşoare în aceeaşi zi, duminică, 9 iunie 2024. Iniţiativa legislativă înregistrată în procedură de urgenţă în Parlament urmează să primească votul decizional al Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă propune şi ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, potrivit News.ro.

Conform sursei citate, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

„Având în vedere gradul ridicat de complexitate al operaţiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, extinderea perioadei electorale aferentă acestei categorii de scrutin astfel încât să înceapă în acelaşi termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European este de natură a asigura buna îndeplinire a atribuţiilor care revin entităţilor publice implicate. (…) Precizăm că măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ nu sunt de natură a afecta drepturile electorale în înţelesul stabilit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, respectiv, Codul de bune practici în materie electorală, şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, este explicat, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar decizional e Camera Deputaţilor. Propunerea de lege e înregistrată în procedură de urgenţă în Parlament.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here