Senatul României, undă verde pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”

Senatul a adoptat miercuri, ca prim for sesizat, proiectului de lege iniţiat de Guvern pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă” (SIML).

Comisia de apărare a Senatului a dat un raport de admitere cu amendamente admise şi respinse. 

„În contractui de cooperare tehnologică şi industrială se prevede obligativitatea producatorului SIML de a constitui o capacitate de productie şi realizare a mentenanţei pentru sisteme din Înzestrarea Forţelor Navale Române, la nivelul unui operator economic din industria naţională de apărare, astfel cum este definit la art. 3 lit. s) din Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare. Operatorul economic este selectat de producatorul SIML, cu acordul Guvernului României”, arată un amendament admis din raportul comisiei de apărare. 

Conform iniţiatorului, realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă” este făcută pentru: 

„a) achiziţia sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă bazat pe racheta Naval Strike Missile, incluzând 4 instalaţii mobile de lansare, muniţia, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcaredescărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML; 

b) achiziţia produselor şi serviciilor necesare constituirii unei capacităţi de producţie şi realizare a mentenanţei pentru sisteme din înzestrarea Forţelor Navale Române, prin cooperare tehnologică şi industrială, aferentă acestei capabilităţi; (2) Fondurile necesare realizării achiziţiilor prevăzute la alin. (1), precum şi a celor necesare pentru implementarea în totalitate a obiectivelor aflate înresponsabilitate naţională, se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale; (3) Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă este definit ca o capabilitate destinată apărării zonelor costiere şi de litoral împotriva navelor de suprafaţă, care să asigure contracararea ameninţărilor în timp oportun, din poziţii prestabilite sau neamenajate şi cu personal instruit corespunzător”. 

Senatul a adoptat propunerea de lege ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here