Trei cutremure de mică intensitate au avut loc miercuri dimineață, în Vaslui, în prima zi de Crăciun, arată datele Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Toate seismele au avut loc la o adâncime mică, la distanțe apropiate, informează Vremea Nouă. Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institului Național pentru Fizica Pământului, a comentat modul cum s-au produs cele trei cutremure de mică intensitate din dimineața de Crăciun, care au avut epicentrul la cinci kilometri Nord de municipiul Vaslui, dar și-a exprimat și anumite îngrijorări. 

Primul seism  a avut loc la ora 7:05, la o adâncime de 2 kilometri, și a fost și cel mai puternic dintre ele, cu o magnitudine de 3,1. Al doilea cutremur din județul Vaslui a avut loc în mai puțin de o oră, la ora 7:56, adâncimea de 3 kilometri, și a avut o magnitudine de 2,2. Cel de-al treilea seism a avut loc la ora 9:05 și a avut magnitudinea de 2,5. Mișcarea telurică a fost sesizată la o adâncime de 5 kilometri.  Conform acelorași surse, cutremurul s-a produs la 45 de kilometri sud de Iași, 48 de kilometri nord-est de Bacău, 108 kilometri vest de Chișinău si 152 de kilometri nord de Galați. În acest an, cel mai puternic cutremur din zona seismică Vrancea a fost pe 3 septembrie și a avut magnitudinea de 4,5 grade, producându-se la o adâncime de 116 kilometri.

Le transmit vasluienilor să stea liniștiți. Este o falie care taie județul la nord de Vaslui și de aici aceste mici cutremure. De obicei, acestea sunt de mică intensitate. Cele mai mari, abia ating cinci grade pe scara Richter. Din acest motiv, eu nu recomand la Vaslui forajele de adâncimi mari, cum au fost cele de la Chevron”, a spus profesorul Mărmureanu.

Pentru a înțelege mai bine declarația profesorului se impune să explicăm termenul de falie. Presiunea din crusta Pământului creează aceste falii – locuri în care rocile s-au mișcat și pot aluneca provocând seisme. Proprietățile unui seism depind în mod special de tipul de alunecare al faliei sau de mișcarea de-a lungul faliei, ce produce cutremurul. Geologii caracterizează faliile după direcția de alunecare. În geologie, falia reprezintă o ruptură apărută în scoarța Pământului, ca urmare a mișcărilor tectonice verticale, care desparte două grupuri de straturi.

Încă de mic, profesorul știa de cutremurele din Vaslui

Profesorul Mărmureanu ne-a destăinuit de unde are pasiunea pentru descifrarea cutremurelor. Primul cutremur pe care l-a simțit și conștientizat a fost unul cu epicentrul chiar în județul Vaslui. “Eu sunt de prin părțile vecine județului dumneavoastră, de la Oncești, județul Bacău. Îmi aduc aminte că într-o dimineață, când mergeam la școală, pe la șapte și ceva, a început un cutremur. Iar vuietul acela specific care precede cutremurul venea  exact dinspre Vaslui, de unde este falia. Este vorba despre falia care taie Moldova în două. Nu de aceste cutremure trebuie să ne temem. Marele energii care se degajă din interiorul pământului și provoacă mișcările seismice mari vin dinspre Africa, nu dinspre India, așa cum credeau inițial specialiștii”, a mai spus profesorul.

Profesul Mărmureanu este îngrijorat!

Distinsul seismolog  a mai spus, în exclusivitate pentru Vremea Nouă, că ultimele două cutremure cu magnitudine mari din România l-au îngrijorat. Iată motivul: “Nu de Vaslui îmi este teamă. Sunt îngrijorat că ultimele două cutremure cu magnitudini mai serioase din România au generat accelerații laterale mai mari decât în epicentru, cum nu se întâmplă nicăieri în lume. Și aici e o problemă destul de serioasă, pe care o vom studia pe viitor”, a mai spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here