Serviciile secrete britanice au pus China pe „lista neagră”

Foto: Wikimedia Commons

MI6 și MI5 se așteaptă ca Beijingul să fie mai agresiv în politica externă și doresc ca Executivul de la Londra să ia în calcul un control mai strict asupra industriilor strategice, scrie The Guardian.

Comunitatea britanică de informații consideră că Marea Britanie trebuie să-și reevalueze relația cu China, după ce criza coronavirusului se va diminua.

Experții britanici consideră că China își va promova cu și mai multă îndrăzneală modelul său unic, pe motiv că ar fi gestionat cu succes pandemia. În aceste condiții, consideră serviciile de spionaj britanice, premierul Boris Johnson și miniștrii săi vor trebui să aibă o „viziune realistă”.

Potrivit The Guardian, raportul aduce în discuție cel puțin două teme majore: o eventuală restricționare a accesului companiilor chineze în acționariatul unor firme britanice din domenii sensibile, precum telecomunicațiile și inteligența artificial; respectiv, reducerea accesului, pentru studenții chinezi, în zona de cercetare universitară și nu numai.

Dar MI6, serviciul de informații externe și MI5, echivalentul său intern, consideră în continuare că a fost întemeiată permiterea accesului Huawei la rețeaua britanică 5G. O decizie luată de Boris Johnson în ianuarie, care, în lumina noilor evoluții, e tot mai dificil de apărat în fața presiunilor de a fi reanalizată.

O sursă britanică, citată de Guardian, a declarat că Londra trebuie să asigure diversitatea ofertei „în 6G și 7G” și, în perspectivă mai largă, să protejeze „bijuteriile coroanei” din domeniul tehnologiei, cercetării și inovării.

De asemenea, MI6 le-ar fi transmis miniștrilor că Beijingul făcut raportări false. Potrivit spionajului britanic, China a prezentat, în ianuarie și februarie, cifre mai reduse atât în ceea ce privește cazurile, cât și mortalitatea. Date similare au fost culese și transmise și de CIA către Casa Albă.

Agențiile de informații ceruseră deja de mai multe luni să se pună un accent mai mare pe activitățile chineze în Marea Britanie, iar noul șef al MI5, Ken McCallum, a promis că serviciul se va concentra mai clar pe Beijing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here