Cum a infectat China toată planeta cu coronavirus. Rolul celor trei săptămâni în care Partidul Comunist a coordonat mușamalizarea

Axios a întocmit o cronologie a primelor săptămâni ale focarului de coronavirus din China, evidențiind totodată cum a evoluat acoperirea și arătând cum, în acea perioadă, virusul a început să se răspândească în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite.

De ce este foarte important acest lucru? Un studiu publicat în martie a indicat faptul că, dacă autoritățile chineze ar fi acționat cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o, numărul cazurilor de coronavirus ar fi putut fi redus cu 95% și răspândirea sa geografică limitată.

Această cronologie, compilată din informațiile raportate de Wall Street Journal, Washington Post, South China Morning Post și alte surse, arată că mușamalizarea făcută de China și întârzierea măsurilor serioase de a contracara virusul s-au întins pe aproximativ trei săptămâni.

10 decembrie. Wei Guixian, unul dintre cei mai cunoscuți bolnavi de coronavirus, începe să se simtă rău.

16 decembrie. Pacientul este internat la Spitalul Central Wuhan cu infecție la ambii plămâni, dar rezistent la medicamente anti-gripă. Ulterior, personalul a aflat că a lucrat la o piață de animale sălbatice legate de focar.

27 decembrie. Oficialilor de sănătate din Wuhan li se spune că un nou coronavirus provoacă boala.

30 decembrie.

  • Ai Fen, director la Spitalul Central Wuhan, postează informații, pe WeChat, despre noul virus. Ea este mustrată pentru că a făcut acest lucru și i s-a cerut să nu mai răspândească informații despre aceasta.
  • Doctorul din Wuhan, Li Wenliang, de asemenea, împărtășește informații, pe WeChat, despre noul virus, pe care îl consideră asemănător cu SARS. Medicul este interogat la scurt timp după aceea.
  • Comisia de sănătate din Wuhan notifică spitalele despre o „pneumonie de cauză neclară” și le ordonă să raporteze orice informații conexe.

31 decembrie. Oficialii de sănătate din Wuhan confirmă existența a 27 de cazuri de boală și închid o piață despre care cred că este legată de răspândirea virusului.

China informează biroul Organizației Mondiale a Sănătății de la Beijing despre cazurile asociate unei boli necunoscute.

1 ianuarie. Biroul de Securitate Publică din Wuhan cheamă la interogatorii opt medici care au postat informații despre boală, tot pe canalul WeChat.

Un funcționar al Comisiei Provinciale de Sănătate Hubei le ordonă laboratoarelor, care stabiliseră deja că virusul nou era similar cu SARS, să oprească testările și să distrugă probele existente.

2 ianuarie. Cercetătorii chinezi cartografiază structura genetică a noului coronavirus. Aceste informații nu sunt făcute publice până în 9 ianuarie.

7 ianuarie. Xi Jinping începe să se implice în răspunsul Chinei la criză.

9 ianuarie. China anunță că a cartografiat genomul coronavirusului.

11-17 ianuarie. Întrunire importantă a Partidului Comunist Chinez, la Wuhan. În acest timp, Comisia de Sănătate din Wuhan insistă că nu există cazuri noi.

13 ianuarie. Primul caz de coronavirus raportat în Thailanda, primul caz cunoscut în afara Chinei.

14 ianuarie. OMS anunță că autoritățile chineze nu au observat „nicio dovadă clară a transmiterii de la om la om a noului coronavirus”.

15 ianuarie. Pacientul care devine primul caz confirmat în SUA pleacă din Wuhan și ajunge în SUA, purtând coronavirusul.

18 ianuarie. Comisia de sănătate din Wuhan anunță patru cazuri noi. Are loc tradiționala Sărbătoare de Anul Nou din Wuhan. Zeci de mii de oameni se adună.

19 ianuarie. Beijingul trimite epidemiologi la Wuhan.

20 ianuarie. Primul caz anunțat în Coreea de Sud. Zhong Nanshan, un medic chinez de top care ajută la coordonarea răspunsului împotriva coronavirus, anunță că virusul poate fi transmis între oameni.

21 ianuarie. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor confirmă primul caz de coronavirus din Statele Unite.

Ziarul-fanion al Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, menționează, pentru prima dată, epidemia de coronavirus și acțiunile președintelui Xi de a lupta împotriva acesteia.

Cea mai înaltă comisie politică din China, responsabilă de lege și ordine, avertizează că „oricine întârzie în mod deliberat și ascunde raportarea cazurilor [virusului] va fi pus la stâlpul infamiei pentru eternitate”.

23 ianuarie. Wuhan și alte trei orașe sunt închise. Chiar în această perioadă, aproximativ 5 milioane de oameni părăsesc orașul fără a fi testați pentru boală.

24-30 ianuarie. China sărbătorește vacanța de Anul Nou Chinezesc. Sute de milioane de oameni sunt în tranzit prin țară, vizitându-și rudele.

24 ianuarie. China extinde blocajul pentru a „încercui” 36 de milioane de oameni și începe să construiască rapid un nou spital în Wuhan. Din acest punct, se continuă să se pună în aplicare măsuri foarte stricte în toată țara.

Pe fondul tabloului de mai sus, concluzia celor de la Axios e limpede: China încearcă acum să creeze o narațiune potrivit căreia este un exemplu de bune practici în gestionarea acestei crize, deși tocmai acțiunile sale din fazele timpurii au dus la răspândirea noului coronavirus pe tot Globul.

3 COMENTARII

  1. China categoric e vinovata, dar nu este singura. In contextul unui sistem foarte diversificat de transport global, OMS, firmele de transport aerian si naval, cele de turism si autoritatile altor state de pe planeta trebuiau sa ia imediat masuri drastice de sistare a transporturilor si carantinarea tuturor. In schimb, toti au privit in partea cealalta precum chinezii si s-au prefacut ca este in regula.

    Cand stii ca globalizarea ofera acces rapid de transport oamenilor oriunde oricand, normal era sa avem si un sistem international drastic de raspuns la aparitii de virusi letali necunoscuti.

    Tot ce au facut restul statelor a fost sa mai astepte pana in martie cand deja a fost prea tarziu sa mai opreasca raspandirea acestui virus care s-a plimbat prin avioane mai repede decat orice alta boala mortala necunoscuta aparuta vreodata in istorie. Vinovati nu sunt doar chinezii, sa nu uitam niciodata asta, suntem partasi si noi restul de pe planeta ca nu stim sa raspundem drastic si la timp. Vedeti cazurile tarilor din vestul Europei, UK, SUA, etc. De restul din Orient, Africa sau America Latina nu are rost sa mai vorbim daca aici am fost toti europenii „luati prin surprindere” la trei luni de la aflarea despre virus. OMS si restul liderilor ar trebui anchetati pentru crime, lipsa lor de reactie dura a dus la raspandirea virusului. De ex. pana acum o saptamana UK nega existenta pandemiei. Mai devreme de ei au fost SUA, Franta, Spania, Italia etc.

  2. Aceeași atitudine de negare a acestui virus au avut-o aproape toți președinții de stat inclusiv al nostru care spunea ca e o banala gripa. China poate fi cumva scuzata pentru ca a fost tara 0 și nu avea termen de comparație dar restul tarilor aveau după data de 23 .01 2020 toate informațiile necesare prin servicii, ambasade etc sau măcar prin faptul ca se uitau la tv sau citeau pe net ca sunt închise trei orașe mari din China ( deci e treaba nasola). Ce nu este evidențiat este ce s-a întâmplat înainte de 10 decembrie. Iar eu personal știu 3 persoane, romani ( unul din Anglia) care în decembrie au avut o gripa despre care spuneau ca era atipica și le creea starea de disconfort la respirație ( sufocare). Acum se vorbește de doua tulpini una mai lejera si alta mult mai periculoasa. Dac veneau din China cum existau doua tulpini răspândite și cum o tara ex. Romania o avea inițial pe cea mai lejera și nu simultan ambele variante?

  3. Pricipalul vinovat este OMS..China trebuia inchisa ..pentru ce au fonduri de miliarde cei de la OMS ??!!! Nu au luat nici o masura ca sa nu deranjeze marile afaceri pe care le au multi cu China…pe urma clar China are mare vina in ascunderea adevarului …si comunitatea europeana…fara cuvinte..o adunatura de amatori si politruci vanduti marilor corporatii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here