Shinzo Abe a devenit oficial cel mai longeviv premier al Japoniei

Miercuri, 20 noiembrie, a fost ziua cu număru 2887 cu Shinzo Abe a premier al Japoniei. El a devenit astfel, oficial, cel mai longeviv șef de guvern din istoria Japoniei. Precedentul record, de 2886 de zile, fusese stabilit înainte de Primul Război Mondial de ducele Katsura Taro.

Shinzo Abe se află în fruntea guvernului nipon încontinuu din 2012, iar în toată această perioadă s-a bucurat de stabilitate politică grație majorităților deținute de partidul său, Partidul Liberal Democrat, în Dieta Națională de la Tokyo.

Abe ar putea să doboare recorduri și mai departe, deoarece mandatul lui în fruntea formațiunii expiră abia în septembrie 2021. El a negat că ar vrea să stea mai mult, dar unii colegi vor continuitate, a scris Japan Times.

În timpul acestui mandat, probabil ultimul, Shinzo Abe și-ar dori să-și îndeplinească ambițiile politice, mai ales revizuirea constituției pacifiste a Japoniei, impusă țării de SUA după cel de-al Doilea Război Mondial.

El a făcut deja mai multe acțiuni în această direcție. În 2012 a vizitat Altarul Yasukuni din Tokyo, unde sunt omagiați 2,466,532 de bărbați, femei și copii care au murit în diverse războaie ale Japoniei. Locul este controversat deoarece printre cei omagiați sunt și 14 criminali de război condamnați pentru implicarea lor în al Doilea Război Mondial. Printre aceștia, Hideki Tojo, premier al Japoniei în timpul conflagrației, spânzurat în 1948 pentru faptele sale.

De asemenea, în 2014, guvernul lui Shinzo Abe a adoptat un proiect de lege care permite Japoniei să ia parte la operațiuni de auto-apărare colectivă alături de partenerii internaționali. Constituția interzice Japoniei să participe la misiuni militare peste hotare și să aibă o armată, de aceea forțele militare ale Japoniei sunt de auto-apărare. Dar Abe a reinterpretat legea fundamentală, susținând că operațiunile alături de parteneri nu constituie acțiuni ofensive.

Cu siguranță unul dintre cele mai stânjenitoare momente ale mandatului lui Shinzo Abe a avut loc la București în ianuarie 2018. Prima vizită a unui premier japonez în România a căzut fix în ziua demisiei lui Mihai Tudose din funcția de prim-ministru. Acesta nu a vrut să meargă să-l primească pe Shinzo Abe, așa că șeful guvernului de la Tokyo s-a plimbat câteva ore prin Muzeul Satului, până când avea programată întâlnirea cu Klaus Iohannis la Cotroceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here