Siegfried Mureşan, întrebat dacă aderarea României la Schengen se va întâmpla în 2023: Cu cât mai repede, cu atât mai bine

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, a declarat joi, la Digi24, întrebat dacă aderarea României la Schengen se va întâmpla în 2023, că cu cât mai repede, cu atât mai bine şi că se va întâmpla în lunile următoare, în anul care vine. Europarlamentarul a explicat că aderarea pentru traficul aerian se poate întâmpla doar la momentul la care companiile aeriene îşi schimbă programul de zbor de la programul de iarnă la cel de vară, atunci când se schimbă ora, în ultima duminică din martie sau ultima duminică din octombrie, deci data aderării cu traficul aerian oricum nu poate fi acum, transmite News.ro.

”Consiliul Miniştrilor de Interne a început şi astăzi trebuie să lăsăm miniştrii de interne să lucreze, diplomaţii, experţii la nivel tehnic, să găsească o soluţie. Astăzi nu trebuie să speculăm ci să îi lăsăm să găsească o soluţie, a spus eurodeputatul PNL.

Siegfried Mureşan a precizat că dezideratul României este să intre în spaţiul Schengen pentru că îndeplineşte toate condiţiile iar situaţie de incertitudine nejustificată să înceteze.

”Dorim o decizie favorabilă României cât mai curând, iar negociatorii României lucrează acum în Consiliu”, a afirmat el. Întrebat care este cea mai bună soluţie pentru acest Consiliu, Siegfried Mureşan a spus că ”trebuie să găsim o dată pentru aderarea cu aeroporturile şi trebuie văzută cea mai bună dată pentru aderarea pe terestru”.

”Dacă Austria are nevoie de soluţii de migraţie, trebuie găsite şi acele soluţii, cu participare europeană, dacă noi putrem ajuta cu ceva să ajutăm. Discuţia trebuie să fie orientată către soluţii, să se ajungă la un text de decizie care să ne ofere nouă decizia favorabilă pentru aderarea la Schengen şi să ofere soluţii şi la problema migraţionistă”, a spus Mureşan.

”Aderarea pentru traficul aerian se poate întâmpla doar la momentul la care companiile aeriene îşi schimbă programul de zbor de la programul de iarnă la cel de vară, atunci când se schimbă ora, în ultima duminică din martie sau ultima duminică din octombrie, deci data aderării cu traficul aerian oricum nu poate fi acum”, a explicat europarlamentarul PNL. Despre aderarea pe terestru, Siegfried a precizat că oamenii trebuie să ştie când intrăm în Schengen şi avem nevoie de o dată clară.

Europarlamentarul a fost întrebat dacă se va întâmpla acest lucru ( intrarea în Schengen, nr) în 2023. ”Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Da, în lunile următoare, în anul care vine”, a răspuns Siegfried Mureşan.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia, o temă care în ultimele săptămâni a stârnit foarte multe discuţii, controverse şi agitaţie politică, mai ales după ce Austria a anunţat că îşi menţine împotrivirea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here