Noua linie de atac PSD-Ponta-Dragnea: O nouă propunere a lui Orban ca premier ar fi neconstituțională

Foto: INQUAM/George Călin

Mobilizare în zona PSD, după trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Noul fir narativ care își creează „spații de joc” este cel al eventualei neconstituționalități a numirii lui Ludovic Orban, de către Klaus Iohannis, pentru un nou mandat de premier.

Tirul a pornit, miercuri seară, de la avocatul Adrian Toni Neacșu, fost apărător în dosarul lui Liviu Dragnea. „Desemnarea drept candidat de premier a aceluiași premier căruia prin moțiune de cenzură Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridică grave probleme de constituționalitate, iar o astfel de decizie a Președintelui cu siguranță va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natură constituțională. Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de către o majoritate parlamentară ci, constituțional vorbind, de către Parlament. Președintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, căci așa ar desemna-o pe liftieră de la Ministerul Muncii ci, dacă respectă principiul loialității constituționale, acea propunere care întrunește o virtuală majoritate în Parlament. În caz contrar, Președintele ar putea ca prin desemnări în bătaie de joc – de exemplu antrenorul lui de tenis, grădinarul de la Cotroceni și în sfârșit băiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni – să aibă practic în mâini, oricând dorește, dizolvarea Parlamentului. Vă asigur că nu asta permite Constituția”, a scris Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Ideea a primit un plus de promovare prin intermediul lui Victor Ponta. „Din punctul meu de vedere, numirea domnului Orban pentru un nou mandat nu ştiu dacă este constituţională sau nu. Marcel Ciolacu a zis că o să decidă Curtea Constituţională. Asta înseamnă – pe bună dreptate, aşa aş face şi eu – că va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe. Curtea se va pronunţa, nu ştiu, în două săptămâni, în trei, în patru”, a declarat Ponta, miercuri seară, la TVR 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here