Ludovic Orban. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul demis Ludovic Orban ameninţă că, dacă nu se va ajunge la alegeri anticipate, ci va fi instalat un nou guvern PNL, va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului a avut la bază tocmai angajarea răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi.

Fie ajungem la anticipate, fie dacă se investeşte un nou guvern al PNL, se va ajunge la ordonanţă de urgenţă. Dacă se boicotează proiectul din Parlament, nu excludem această opţiune”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.

Orban susţine că doar un vot de la PNL, USR sau PMP a fost pentru moţiunea de cenzură. În rest, faţă de situaţia de la învestire, doar UDMR şi-a schimbat poziţia. „Le-am promis că nu vom da OUG (pe alegerea primarilor în două tururi, n.r.). Nu am dat ordonaţă, am ales calea angajării răspunderii. Ei s-au considerat dezlegaţi de protocolul încheiat„, a explicat premierul demis.

Potrivit estimărilor lui Orban, dacă primarii ar fi aleşi în două tururi, „aproape jumătate dintre primarii PSD nu se mai aleg”.

Premierul demis a transmis că parlamentarii PNL nu vor mai vota nici învestirea unui guvern propriu, pentru a forţa alegerile anticipate.

Pentru noi totul este clar, obiectivul nostru rămâne acela de alegeri anticipate, astfel că noi vom crea premisele ca președintele să poată declanșa alegerile anticipate. Asta înseamnă că noi nu vom vota de două ori guvernul propus. Mă uitam și astăzi în sală la cei din PSD care se bucurau degeaba. Ei au făcut practic pasul către anticipate. Mă gândeam însă că ei se vor chinui, cei de la PSD să voteze tocmai guvernul pe care l-au dat jos. Asta de frica anticipatelor. Vă dați seama cum arată asta în ochii electoratului? Să votezi guvernul pe care l-ai dat jos. Neseriozitate. În tot acest timp noi vom strânge voturi împotriva învestirii guvernului, vom face tot posibilul să zădărnicim alegerea guvernului. Dar ei, cei care au dat jos astăzi guvernul, jumătate dintre ei nu vor mai face parte din viitorul Parlament, asta e durerea lor”, a mai declarat Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here