Singur acasă, la Casa Albă. O zi din viața lui Donald Trump, un președinte mohorât și „lipit” de televizor

În timp ce administrația se luptă să redeschidă economia și să țină în frâu epidemia de coronavirus, președintele Trump se preocupă de realegerea sa și de modul în care mass-media îl zugrăvește, scrie New York Times.

  • Redăm articolul pe larg

Zilele astea, președintele Trump ajunge în Biroul Oval pe la amiază, când, ca de obicei, este într-o dispoziție acră, după maratonul făcut în fața televizorului.

Fusese în dormitorul principal al Casei Albe încă de la ora 5 dimineața, urmărind Fox News, apoi CNN, MSNBC. Dă telefoane cu televizorul pornit în fundal, rutina sa de când a ajuns prima dată la Casa Albă.

Dar acum există diferențe.

Indiferent de canalul pe care ajunge, președintele vede puțini aliați. Este furios chiar și pe Fox, pentru că nu l-a portretizat așa cum își dorește el să fie văzut.

Blocat la Casa Albă, din cauza coronavirusului, președintele este izolat de susținători, vizitatori, călătorii și golf, care îl distrau cândva, după cum admit mai mulți oficiali ai administrației și consilieri apropiați, care au vorbit despre ciudata viață nouă a domnului Trump. El este testat săptămânal, la fel ca vicepreședintele Mike Pence, pentru Covid-19, boala cauzată de coronavirus.

Economia, principalul argument al lui Donald Trump pentru realegere, a implodat. Reflectarea în mass-media a modului în care a fost gestionată criza coronavirusului a fost extrem de negativă. Democrații l-au condamnat pentru lipsa de empatie, onestitate și competență în fața unei pandemii. Chiar și republicanii au criticat mesajele domnului Trump ca fiind de lungi, iar replicile date criticilor ca neproductive.

Sondajele interne îl arată alunecând în unele state swing (care pot oscila între democrați și republicani), acesta fiind unul dintre motivele majore pentru care a anunțat suspendarea eliberării de cărți verzi pentru cei din afara SUA. Potrivit unor apropiați, ordinul executiv, care a fost contestat de grupuri de afaceri, era menit să satisfacă baza politică a lui Trump, fiind totodată genul de mișcare la care acesta recurge atunci când simte că lucrurile îi scapă de sub control. Prietenii care au discutat cu el susțin că pare neliniștit și îngrijorat de pierderea alegerilor.

Potrivit consilierilor săi, atenția lui Trump se îndreaptă asupra modului în care presa îi evaluează prestația și în ce măsură istoria îl va învinovăți.

„Este frustrat. Este ca și cum ai fi lovit cu un meteorit”, a declarat Stephen Moore, un consilier economic extern al lui Donald Trump. Moore fusese nominalizat de președinte pentru a ocupa un loc în Comitetul Rezervei Federale înaintea controverselor generate de comentariile sexiste și lipsa plăților de asistență pentru copii.

Trump urmărește constant cum este portretizat. Lua asta, a fost scos din sărite de un articol în care secretarul său de sănătate, Alex M. Azar II, spunea că l-a avertizat pe președinte, în ianuarie, despre posibilitatea unei pandemii. Trump s-a supărat că a fost învinovățit, în timp ce Azar a fost înfățișat într-o lumină mai favorabilă. Președintele Donald Trump le-a spus prietenilor că el crede că Azar manipulează mass-media pentru a încerca să-și salveze propria reputație în detrimentul său.

Hogan Gidley, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a respins ideea că atenția președintelui e reținută de acoperirea de care are parte în știrile mass-media, insistând că „prioritatea maximă a președintelui Trump este sănătatea și siguranța poporului american”.

Potrivit unor persoane din anturajul prezidențial, punctul cel mai de jos al lui Donald Trump a apărut la jumătatea lunii martie, când domnul președintele, care tratase coronavirusul ca nefiind mai rău decât gripa, a început să vadă numărul de morți și de infecții crescând zilnic. Mike Lindell, un donator la campania lui Trump și director executiv al MyPillow, a vizitat Casa Albă în acea perioadă și a spus că președintele părea atât de întunecat, încât Lindell și-a scos telefonul pentru a-i arăta un mesaj de la un prieten cu drept de vot, cu vederi democrate, care considera că Trump face o treabă bună.

Potrivit lui Mike Lindell, președintele Trump s-a înviorat după ce a auzit laudele: „Am vrut doar să-i dau puțină încredere”.

Informările zilnice

Prezentarea zilnică a grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă este momentul din zi pe care președintele Trump îl așteaptă cu nerăbdare, deși chiar și republicanii spun că cele două ore de atacuri politice, nemulțumiri și falsuri spuse îi dăunează politic.

Trump îi ignoră. Cei din jurul său spun că vede în această ocazie ca pe o emisiune de prim-time, ca pe cel mai bun înlocuitor pentru mitingurile după care tânjește, dar la care nu mai poate participa.

Donald Trump participă rar la ședințele grupului de lucru care preced sesiunile de informare publică și, de obicei, nu se pregătește înainte de a păși în fața camerelor. Adesea vede chiar versiunea finală a punctajului pregătit de asistenții chiar când începe să-i dea citire. Trece grăbit și monoton prin textul respectiv, pentru a ajunge la partea care îi place lui: confruntarea cu reporterii din sesiunea de întrebări și răspunsuri.

Criticii briefing-ului, inclusiv guvernatorul Cuomo, de New York, au subliniat ceea ce este evident: Cu două ore din ziua președintelui dedicată găzduirii a ceea ce este încă denumit un briefing de presă, cine va rezolva de fapt pandemia?Chiar și dr. Anthony S. Fauci, unul dintre experții desemnați să-l sfătuiască pe președinte cu privire la cea mai bună modalitate de a face față focarului de coronavirus, s-a plâns că timpul pe care trebuie să-l petreacă zilnic pe podium, la acele briefing-uri, îl secătuiește.

Dar, asupra președintelui efectul avut e opusul. Cum s-a ajuns însă la aceste briefing-uri zilnice și lungi fost aproape un accident.

Donald Trump s-a arătat enervat urmărind reflectarea unei intervenții de 10 minute, pe care o avusese în martie, în Biroul Oval. Fusese considerată plină de inexactități și săracă în măsuri concrete. Atunci, președintele li s-a plâns asistenților că la televizor sunt puține persoane dispuse să-l apere.

Soluția, spun cei din anturaj, a venit două zile mai târziu, când Donald Trump a apărut în Grădina Trandafirilor pentru a declara stare de urgență națională și pentru a răspunde la întrebările reporterilor. În timp ce i-a admonestat pe jurnaliști pentru că i-au pus întrebări „urâte”, Trump a și-a regăsit ritmul care-i lipsise. Virusul nu fusese un dușman perfect și nu se lăsa intimidat, dar confruntarea și atacarea reporterilor l-au energizat.

„Nu îmi asum responsabilitatea deloc”, le-a declarat Trump corespondenților de la Casa Albă, ca răspuns la una dintre întrebări.

Prima sa conferință în sala de presă a avut loc a doua zi, într-o sâmbătă, după ce Trump a ajuns neanunțat în celebra Situation Room, purtând un tricou polo și o șapcă de baseball și le-a spus celor din jur că intenționează să participe la briefing și să privească de pe un scaun în lateral. Când consilierii i-au spus că reporterii îl vor asalta cu întrebări, chiar dacă nu se afla pe scena mică, Donald Trump a fost de acord să urce podium. De atunci nu a mai privit în urmă.

O oră și jumătate mai târziu, după ce se terminase totul, Donald Trump s-a dus în Biroul Oval pentru a urmări sfârșitul ședinței la TV și comenta cu cei din jur.

Acest cerc s-a micșorat semnificativ. Surse din anturajul său spun că Donald Trump este mai sensibil la critici decât la aproape orice altă sferă a președinției sale și a ajuns să se bazeze doar pe o mână de connsilieri cu care are relații vechi.

Hope Hicks, fost director de comunicare, care a revenit la Casa Albă pe post de consilier al președintelui, își menține programul zilnic. Fostul său asistent personal, Johnny McEntee, conduce acum personalul prezidențial.

Doamna Hicks și dl McEntee, împreună cu Dan Scavino, guru-ul aparatului de social media al președintelui, a fost promovat săptămâna aceasta ca adjunct al șefului de personal, pe partea de comunicare. El îi reface lui Trump legătura cu vremurile mai bune de demult. Cei trei sunt cei cu care consilierii externi iau legătura pentru a afla dacă este momentul potrivit pentru a ajunge la președinte sau a transmite un mesaj.

Mark Meadows, noul șef al personalului, încă își caută ritmul și se adaptează la obiceiurile nocturne ale lui Donald Trump, care l-a sunat, recent, pe Meadows noaptea la ora 3.19. Meadows lucrează îndeaproape cu un alt cunoscut de încredere: Jared Kushner, ginerele lui Trump și șef de personal de facto.

„Au fost într-adevăr izolați și, la figurat vorbind, de-a dreptul luați încarcerați”, crede Matthew Dallek, istoric politic la Universitatea George Washington, despre președinții care s-au aflat la Casa Albă în timpul crizelor.

În timp ce mulți oficiali au fost încurajați să lucreze de la distanță și vechea clădire a birourilor executive este goală, încăperile din zona West Wing sunt încă ticsite. Vicepreședintele Mike Pence și asistenți săi, de obicei aflați în clădirea de peste drum, lucrează acum exclusiv în Casa Albă. Puțini dintre ei poartă măști, cu excepția lui Matthew Pottinger, consilierul adjunct de securitate națională și a câtorva membriu din personalul său.

Ziua se termină așa cum a început

De îndată ce ajunge în Biroul Oval, președintele primește informările zilnice făcute de serviciile secrete zilnice de informații, iar vicepreședintele Pence i se alătură uneori. Apoi, există întâlniri cu echipa sa de securitate națională sau cu consilierii economici.

Pe parcursul zilei, Trump îi sună pe guvernatori, ia masa cu membri ai cabinetului său și răsfoiește ziarele, pe care el le tratează ca pe surse oficiale de informații. Unele articole îl determină să-i sune pe consilieri, fie pentru a i se face legătura cu vreun șef de stat, fie pentru a-i întreba câte ceva despre ceea ce tocmai citise.

Ușor, ușor, asistenții președintelui i-au creat acestuia mai multe oportunități de a-l menține cât mai implicat. Săptămâna trecută, un grup mic de supraviețuitori ai coronavirusului au fost aduși la Casa Albă, iar Donald Trump l-a luat unul dintre ei pentru a-l vedea pe medicul de la Casa Albă. Apoi, președintele Trump a găzduit o sărbătoare a camionagiilor americani, tot la Casa Albă.

După ce termină de urmărit finalul informării zilnice de la Casa Albă – care se desfășoară șapte zile pe săptămână și uneori se întinde până la pra 20.00 – Trump se uită la televizor din sala de mese privată a Biroului Oval. i se alătură unii asistenți, cu care discută pe tema informării care tocmai avusese loc. Mâncarea „de confort”, inclusiv cartofii prăjiți și Cola dietetică, este pregătită

În ultima vreme, spun aghiotanții săi, starea lui de spirit a început să se înviioreze pe măsură ce administrația sa se îndreaptă spre deschiderea economiei. Noua sa linie, atât în ​​public, cât și în privat, este că există motive să fii optimist.

Dacă nu rămâne târziu în West Wing, Trump ia ocazional cina cu soția sa, Melania, și fiul lor, Barron, care de curând și-a sărbătorit a 14-a zi de naștere acasă.

Până la sfârșitul zilei, Donald Trump se întoarce înapoi la tovarășul său constant, televiziunea. La etaj, în zona privată a Casei Albe, adesea în dormitorul propriu sau într-un bârlog alăturat, butonează de la canal la canal, analizându-și performanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here