Sinistra farsă făcută de Wagner familiilor de pușcăriași dispăruți în Ucraina

Foto arhivă / Sursa: Fontanka.ru

Grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, le trimite scirie goale rudelor de deținuți ruși de drept comun care au murit în Ucraina, scrie Meduza, care citează Dojd. Canalul TV a discutat despre asta cu o femeie cu pseudonimul Angelina. Iarna aceasta, femeia i-a făcut înmormântare soțului, pentru a afla însă ulterior că bărbatul este în viață și se află tot în Ucraina.

Potrivit femeii, soțul ispășea o pedeapsă într-una dintre coloniile penitenciare din Rusia și a fost recrutat de grupul Wagner, ca mercenar. Ea se îndoiește totuși că înrolarea bărbatului a fost chiar gestul său voluntar și spune că este tratat bine captivitatea din Ucraina.

În toamnă, soțul Angelinei a încetat să mai comunice, iar în decembrie reprezentanți ai Wagner au sunat-o pentru a-i spune că bărbatul murise în zona Bahmut. Ulterior, familia presupusului defunct a primit un sicriu de zinc, închis, medalii de la Wagner, un certificat de onoare și un certificat de deces.

Când Angelina a întrebat dacă în sicriu se află într-adevăr soțul ei, i s-a spus că nu poate fi nicio greșeală: „Ne-au spus că nu este nevoie să deschidem sicriul, pentru că înainte de a-i trimite [la război] iau ADN, și când descoperă cadavre, [le] compară. Ne-au spus că garantează 100% că este el”, afirmă femeia.

Cu toate acestea, la câteva săptămâni după înmormântare, un necunoscut i-a scris Angelinei, spunându-i că soțul ei trăiește și se află în orașul Debalțeve din regiunea Donețk. Câteva zile mai târziu, ea a primit un apel de pe un număr de Ucraina, la capătul firului fiind un bărbat care s-a prezentat drept angajat SBU. Acesta i-a zis Angelinei că soțul trăiește și a fost făcut prizonier la sfârșitul lunii octombrie. Apelantul a descris și rana de la care reprezentanții Wagner îi spuseseră că Angelinei că soțul murise.

După aceea, arată Dojd, femeia a contactat Serviciul Federal al Penitenciarelor, dar cei de acolo au refuzat să-i ofere informații despre soțul ei, invocând confidențialitatea. Biroul comandantului militar al Ucrainei i-a confirmat Angelinei că soțul său fusese rănit și luat prizonier. Canalul TV a contactat filiala SBU din regiunea Harkov, dar jurnaliştilor li s-a transmis că vor fi oferite informații „doar după proces”.

Pe rețelele de socializare și pe chat-urile de Telegram, jurnaliștii Dojd au reușit să mai dea peste câteva povești similare. Canalul TV mai susține că unii aparținători se tem să deschidă sicriele primite, iar reprezentanții Wagner le recomandă insistent să nu le deschidă.

De unde și cum face rost Rusia de cipuri pentru rachetele și alte sisteme militare cu care ucide ucraineni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here