Sistemul de pensii din Germania va deveni neviabil în cinci ani, dacă nu va fi reformat

Sursa: Pexels

Sistemul de pensii al Germaniei nu va fi viabil financiar în cinci ani, dacă nu va fi reformat, consideră Rainer Dulger, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Patronale Germane, transmite CNBC, citat de News.ro.

Influentul grup de lobby reprezintă aproximativ 20 de milioane de angajaţi din forţa de muncă germană.

Dulger a declarat pentru ziarul german Bild am Sonntag că economia germană slăbeşte şi sistemul social este ”în prag de colaps”. „Costurile vor exploda”, a spus el, potrivit unei traduceri a CNBC.
În 2019, contribuţiile la planurile publice de pensii ale Germaniei au reprezentat aproximativ 10,1% din PIB-ul naţiunii, dar este de aşteptat să crească la 12,2% până în 2070, în sistemul actual, conform Raportului privind îmbătrânirea din 2021 publicat de Comisia Europeană.
Această creştere de 2 puncte procentuale este una dintre cele mai mari schimbări prognozate în Spaţiul Economic European, fiind depăşită doar de Irlanda şi Norvegia, unde contribuţia la sistemele publice de pensii este de aşteptat să fie cu 2,6 puncte procentuale mai mare în 2070, şi de Ţările de Jos, unde procentul din PIB cheltuit pentru pensii va fi cu 2,2 puncte mai mare peste cinci decenii.
Lipsa forţei de muncă şi îmbătrânirea populaţiei contribuie la provocările cu care se confruntă sistemul german de pensii.
Dulger a sugerat că vârsta de pensionare ar trebui să fie legată de speranţa de viaţă, spunând că ”nu ar trebui să fie cazul ca creşterea speranţei de viaţă să ducă la pensionări mai lungi”.
Însă cancelarul german Olaf Scholz a respins apelurile de a mări vârsta standard de pensionare de la 67 la 68 de ani, în iunie 2021, când era ministru de finanţe.
„Nu se bazează doar pe calcule greşite, ci este şi nedrept din punct de vedere social”, a spus Scholz la acea vreme, după cum a relatat Reuters.
Scholz a mai spus că „nu este nevoie reală” de a creşte vârsta de pensionare, în pofida unui grup de consilieri economici guvernamentali care sugerează că pragul ar trebui împins la 68 de ani până în 2024.
Dulger: Pensiile sunt la fel de grave ca schimbările climatice
Amploarea reformelor necesare nu a fost văzută de la perioada reunificării Germaniei din anii 1990, potrivit lui Dulger, când Germania de Est şi de Vest s-au reunit la 45 de ani de la separare, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sistemul de pensii din Germania de Vest a fost extins în Germania de Est, provocând ani de tulburări financiare.

Dulger a mai spus că sistemul de pensii al ţării ar trebui luat la fel de în serios ca şi schimbările climatice şi a sugerat că ar trebui inclus în previziunile politicii sociale pentru a evidenţia urgenţa situaţiei. Reformarea sistemului de securitate socială este la fel de dificilă ca tranziţia energetică şi, fără îndoială, la fel de importantă pentru dreptatea intergeneraţională”, a spus Dulger pentru Bild.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here