Liviu Dragnea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Site-ul ”Lumea justiției”, patronat de Răzvan Savaliuc, solicită ca fostul stăpân al PSD, Liviu Dragnea, să fie eliberat din închisoare. Luju.ro afirmă că „persoanele trecute de 50 de ani sunt cele mai vulnerabile la contractarea virusului care declanșează [sic!] COVID-19”.

Site-ul lui Savaliuc aduce că argument o solicitare a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care „le-a solicitat țărilor lumii eliberarea urgență a tuturor deținuților vulnerabili, care pot fi oricând răpuși de nouă gripă”.

Autoritățile române ar face bine că măcar acum, în timp de criză, să asculte de vocea rațiunii și să rezolve problema supraaglomerarii din închisori. Altminteri, statul român riscă nu doar să primească în continuare condamnări la CEDO, ci și să aibă pe conștiință un număr inimaginabil de decese în rândurile deținuților vulnerabili la coronavirus.

După cum Lumea Justiției v-a prezentat deja aici (citând un raport oficial din Italia), persoanele trecute de 50 de ani sunt cele mai vulnerabile la coontractarea virusului care declanșează COVID-19. În aceeași grupă de vârstă se află și fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, actualmente încarcerat în Penitenciarul Rahova. Dar nu doar despre Dragnea este vorba, ci despre toți deținuții care riscă cel mai mult să fie afectați de coronavirus. Ne referim la persoanele trecute de 50 de ani și/sau care suferă deja de alte afecțiuni.

Din fericire, Liviu Dragnea mai are o șansă, chiar dacă extrem de tardivă: Înalta Curte a stabilit următorul termen în dosarul contestației la executare abia pentru 14 mai 2020 (cauza nr. 65/3/2020).

Dar în afară de Dragnea, în închisorile din România sunt circa 20.000 de deținuți, iar Autoritatea Națională a Penitenciarelor nu a oferit până în clipa de față vreo statistică privind problemele de sănătate ale acestora și mai ales vulnerabilitatea lor la coronavirus. De aceea, n-ar strica măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, ca ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, să ceară ANP o situație detaliată și să propună o ordonanță de urgență care să elibereze deținuții cu probleme de sănătate și care nu prezintă un pericol social ridicat”, scrie luju.ro.

Pe de altă parte, Răzvan Savaliuc afirmă într-un alt articol publicat tot pe luju.ro, că epidemia de coronavirus este „o uriașă isterie mondială, care a creat un haos și o stare de teroare de nedescris, fără nicio justificare rațională”.1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here