Situaţia pandemiei în lume

Sursa: Pexels

Italianca Claudia Alivernini, românca Mihaela Anghel, spaniola Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, francezii Jean-Jacques Monsuez şi Mauricette – pensionare, infirmiere, medici – se află printre primele persoane vaccinate cu vaccinul alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech în Uniunea Europeană, care şi-a lansat în mod oficial campania de vaccinare împotriva covid-19, relatează AFP, preluată de News.ro.

Agenția de presă prezintă noi măsuri, noi bilanţuri şi un rezumat al ultimelor evoluţii ale pandemiei în lume.

Primele vaccinări în UE

Trei ţări – Germania, Ungaria şi Slovacia – şi-au devansat cu o zi lansarea campaniei de vaccinare, sâmbătă.

UE urmează astfel exemplul altor ţări care şi-au demarat campaniile luna aceasta – Rusia, Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Mexic, Chile, Arabia Saudită, Bahrain sau Israelul.

China a început să-şi vaccineze populaţia cea mai expusă la covid-19 încă din vară.

AstraZeneca anunță „formula câștigătoare”

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, al cărui vaccin dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford ar putea fi aprobat în zilele următoare în Regatul Unit, anunţă că a găsit ”formula câştigătoare”, care este la fel de eficientă ca cele ale concurenţilor săi Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Teste clinice au relevat în noiembrie o eficienţă medie de 70%, mai mică faţă de cea de aproximativ 95% a celorlalate două vaccinuri.

Însă unul dintre protocoale, testat din eroare de către laboratorul britanic asupra unui grup redus de voluntari, afişa o eficienţă de 90%, ceea ce a determinat compania să realizeze un ”studiu suplimentar”.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că el este relativ mai ieftin şi mai uşor de păstrat, ceea ce facilitează o vaccinare la scară mare.

A treia izolare în Israel

Israelul a reintrat duminică, la ora locală 17.00 (şi ora României), în a treia izolare cvasigenerală, pe o perioadă de două săptămâni, o perioadă catre ar putea să fie prelungită în cazul în care numărul contaminărilor zilnice rămâne peste 1.000.

Israelienii nu se vor mai putea deplasa la peste un kilometru distanţă de locuinţă, iar majoritatea magazinelor vor fi închise, mai puţin în cazul livrărilor.

Este posibilă, însă, ieşirea la vaccinare, după ce Israelul a lansat o campanie-fulger vizând imunizarea unui sfert din populaţia sa – în decurs de o lună de zile.

O nouă izolare nu este exclusă în Franța

În Franţa, o a treia izolare nu este exclusă, în cazul în care situaţia epidemiologică ”se agravează”, a declarat pentru Le Journal du Dimanche (JDD) ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran.

Autorităţile se tem de un al treilea val al epidemiei după sărbărtorile de la sfârşitul anului.

Situaţia este deja îngrijorătoare în ”Marele Est, Bourgogne-Franche-Comté şi departamentul Alpes-Maritimes, în frunte cu Nisa”, potrivit ministrului.

80.000.000 de contaminări

Pandemia s-a soldat cu peste 1,75 de milioane de morţi în lume de la sfârşitul lui decembrie şi peste 80 de milioane de contaminări confirmate, potrivit unui bilanţ întocmit duminică, la ora 11.00 GMT (13.00, ora României), de către AFP.

Statele Unite au înregistrat cele mai multe decese (331.916) şi cazuri (18,99 milioane) de la începutul pandemiei, urmate de Brazilia (190.795 de morţi şi 7,47 de cazuri) şi India (147.622 de morţi şi 10,19 milioane de cazuri).

Însă, în funcţie de ponderea în populaţia lor (respectiv 100, 90 şi 11 morţi la 100.000 de locuitori), aceste trei ţări sunt mai puţin îndoliate decât ţări ca Belgia (165), Italia (118), Peru (113), Spania (107) sau regatul Unit (104).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here