Șoc în Croația: Președintele de dreapta în funcție, înfrânt în turul I de rivalul social-democrat

Croatian President Kolinda Grabar-Kitarović addresses the NATO Chiefs of Defense at the beginning of the NATO Military Committee Conference in Split, Croatia, Sept. 17, 2016. The Chiefs of Defense will be discussing current events and implementing the decisions made at the recent NATO Summit. (DoD photo by D. Myles Cullen/Released)

Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele în funcție al Croației, din partea dreptei,a fost înfrântă în primul tur al alegerilor prezidențiale de Zoran Milanovic, fost premier și reprezentant al social-democraților. Cei doi se vor înfrunta acum în turul doi, pe 5 ianuarie. Președinția Croației are mai mult puteri simbolice.

Femeia care conduce statul balcanic din 2015 a obținut 26,65% din voturi. Zoran Milanovic, șef al guvernului de la Zagreb între 2011 și 2016, a fost votat de 29,55% dintre cei care au venit la urne.

Pe locul trei, cu 24,43% din voturi, s-a clasat Miroslav Skoro, un cântăreț popular care a candidat ca independent cu o platformă radicală de dreapta. Datorită procentului mare, votanții acestuia se vor dovedi decisivi.

„Am avut un rival puternic pe aceeași parte a spectrului politic, spre deosebire de Zoran Milanovic. Să mergem la victorie” a spus Kolinda Grabar-Kitarovic după anunțarea rezultatelor, potrivit Balkan Insight.

„Mergem în turul doi! Dar nu mergem la război, războaiele s-au terminat” a spus Milanovic, făcând referire la sloganul său de campanie.

Kolinda Grabar-Kitarovic este susținută de HDZ, partidul de centru-dreapta care a dominat Croația independentă cum și PSD a dominat România post-1989. Formațiunea este în prezent la guvernare. În 2015, ea a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Croației.

Zoran Milanovic, din partea SDP, cel mai mare partid de stânga din Croația, a fost premier între 2011 și 2016, dar mandatul lui a fost afectat de o criză economică din care țara a început să iasă abia în 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here