Socialiștii câștigă alegerile din Portugalia și vor guvern alături de comuniști

Partidul Socialist, condus de premierul Antonio Costa, a câștigat alegerile legislative din Portugalia. Formațiunea de stânga a obținut 36,6% din voturi, cu nouă procente peste Partidul Social Democrat, formațiunea de centru-dreapta în statul iberic, care a strâns doar 27,9% din sufragii.

Antonio Costa, unul dintre puținii premier socialiști din Europa, a anunțat deja că vrea să continua coaliția care i-a susținut guvernul în ultimii patru ani, cea cu Partidul Comunist Portughez și cu Blocul de Stânga, un partid radical de stânga popular în mediul urban. Acestea au obținut 6,5%, respectiv 9,7% din voturi.

Premierul portughez a spus că rezultatul arată foarte clar că portughezii vor ca lucrurile să meargă mai departe. Cele două mici formațiuni de stânga s-au arătat dispuse că susțină un nou guvern Costa, dar au cerut creșteri salariale, creșterea cheltuielilor publice și îmbunătățirea dreptului muncitorilor.

Partidul Socialist Portughez este contrar tendințelor din restul Europei, unde asemenea formațiuni au pierdut foarte mult sprijin. Antonio Costa a venit cu politici pe placul alegătorilor, care să stimuleze creșterea economică, dar s-a angajat și să respecte regulile de responsabilitate fiscală din zona Euro. Portugalia a cunoscut în ultimii ani minime istorice din punct de vedere ale deficitului bugetar. De asemenea, economia a crescut consecutiv în ultimii patru ani datorită exporturilor, turismului și cererii interne. Anul trecut, numărul vizitatorilor străini a depășit populația Portugaliei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here