Socialiștii câștigă alegerile din Spania. Extrema dreaptă, al treilea jucător

Sursa: Facebook

PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) a câştigat alegerile generale cu 28,09% din voturi şi 120 de locuri, cu trei mai puţine decât la scrutinul din 28 aprilie, iar Pedro Sánchez va avea acum un rol şi mai dificil pentru a forma un Guvern stabil, informează televiziunea naţională spaniolă, transmite News.ro.

PP (Partidul Popular) s-a menţinut ca a doua forţă, formaţiunea de extremă dreaptă Vox a devenit a treia, alianţa de stânga Unidas Podemos s-a menţinut a patra, iar separatiştii ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) au depăşit Ciudadanos (centru-dreapta) pentru a cincea poziţie.

Spaniolii au votat duminică, pentru a doua oară anul acesta, legislativul: 350 de deputaţi şi 208 senatori.

Nu au fost înregistrate incidente, iar rezultatele oferite după ora locală 22.30 arată o importantă urcare a partidului de extremă dreaptă Vox.

Participarea la vot a fost mai scăzută decât pe 28 aprilie, când au fost organizate alegeri anticipate. Diferenţa, de aproximativ 4%. 

Cât priveşte Congresul, niciun bloc politic nu a obţinut majoritatea absolută, nici cel de stânga, nici cel de dreapta.

PP, condus de Pablo Casado, este lider al opoziţiei, cu 20,78% şi 88 de locuri, cu 22 mai multe decât în urmă cu şase luni.

Vox este marele câştigător al zilei, cu o creştere spectaculoasă de voturi obţinute – 52 de locuri în Congres, faţă de 24 obţinute în primăvară. Din totalul voturilor, a primit 15,12%.

Unidas Podemos s-a menţinut a patra forţă, cu 12,81% din voturi şi 35 de locuri, cu şapte mai puţine faţă de primele alegeri ale anului, în timp ce Ciudadanos, condus de Albert Rivera, a înregistrat cea mai importantă cădere – a pierdut 47 de deputaţi, având 10, şi a fost depăşit de ERC, care s-a poziţionat ca a cincea forţă în Congres.

Stânga a depăşit blocul de dreapta, dar nu are majoritate absolută (176 de locuri). Un rezultat similar din aprilie a dus la criza politică din ultimele luni.

Blocul de stânga – format din PSOE, Unidas Podemos şi Más País (care a obţinut 3 locuri) – are în total 158, faţă de blocul de dreapta, care a obţinut 152 de locuri.

Forţele naţionaliste şi separatiste s-au menţinut faţă de alegerile din 28 aprilie – ERC, cu 13 locuri (mai puţin cu 2), Junts per Catalunya, cu opt (a câştigat 1), şi PNV, cu 7.

Noi în Congreso de los Diputados sunt partidele Más País, cu 3 deputaţi, CUP, cu 2, şi BNG şi Teruel Existe, cu câte unul.

Din Parlament vor mai face parte: EH Bildu (5), Coalición Canaria (2), Navarra Suma (2), PRC (1) .

Cât priveşte Senatul, PSOE îşi menţine controlul, dar fără majoritate absolută. Partidul lui Sánchez a obţinut 95 de locuri, cu 26 mai puţine decât pe 28 aprilie. Socialiştii sunt urmaţi de PP, cu 81 de locuri, de ERC, cu 10, şi de PNV, cu 9.

După rezultatul suprinzător obţinut, liderul Vox, Santiago Abascal, a fost felicitat de liderul francez de extremă dreapta, Marine Le Pen, dar şi de cel italian, Matteo Salvini. Ei au publicat mesaje pe Twitter în care felicită partidul pentru reuşită.

Acesta a fost al patrulea scurtin din ultimii patru ani, după ce şeful Guvernului spaniol în exerciţiu, Pedro Sánchez, nu a reuşit să obţină susţinerea necesară pentru a rămâne la putere. Partidul lui, PSOE, a câştigat alegerile din 28 aprilie 2019.

Începând cu acea dată, Sánchez a negociat cu liderii principalelor partide – Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadanos) şi Pablo Iglesias (Unidas Podemos) -, dar şi cu regele. Nu s-a ajuns la un acord, astfel că, la jumătatea lunii septembrie, Sánchez a fost nevoit să anunţe noi alegeri legislative.

Pedro Sánchez conduce Executivul din iunie 2018, după ce Guvernul lui Mariano Rajoy (PP) a fost dat jos în urma unei moţiuni de cenzură depusă de socialişti şi susţinută de partidele separatiste ERC şi PDeCAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here