„Șoim” din armata Chinei, sfat pentru Partid: Concentrați-vă pe SUA. Ca să-i intimidezi pe ceilalți, îl lovești pe cel mai mare

Sursa: smcp.com

China trebuie să-și aleagă bătăliile cu înțelepciune și să se concentreze asupra principalului său oponent, Statele Unite ale Americii, potrivit unui cunoscut strateg militar chinez.

Gen-mr (r) Qiao Liang a declarat că în tentativa Washingtonului de a bloca ascensiunea Chinei au fost atrase și alte părți, inclusiv militanții pentru independența Taiwanului, dar i-a sfătuit pe liderii comuniști să nu-și lase distrasă atenția și să se concentreze pe principalul adversar.

„Când te bați cu o bandă, trebuie întâi să-l dobori pe cel mai mare, iar ceilalți adversari vor fi intimidați”, a scris Qiao, într-unul dintre cele două articole publicate la câteva zile unul de celălalt, pe platforma de socializare chineză WeChat.

Qiao a mai transmis că, atâta timp cât Taipei nu face nicio mișcare reală pentru a-și declara independența, există probleme mai presante pentru Beijing. „În fața unui adversar atât de formidabil, trebuie să stabilim prioritățile … nu să ne lăsăm distrasă atenția atacându-i pe adversarii mai slabi, pe post de consolare”.

Qiao este mai cunoscut în calitate de coautor al cărții Unrestricted Warfare, publicată în 1999, în care a discutat despre vulnerabilitățile SUA și a sugerat căile non-militare prin care superputerile puteau fi învinse. Cartea i-a determinat pe Steve Banon, fostul consilier al președintelui american Donald Trump, dar și pe alții să conchidă că Beijingul a purtat „război economic” împotriva SUA.

În ultimele sale articole – care au coincis cu reuniunea anuală a Congresului Național al Poporului – Qiao a declarat că Beijingul ar trebui să încerce să neutralizeze orice încercare a SUA de a stăvili avansul Chinei, ca producător. „Un skanderbeg cu SUA este ultimul lucru pe care ni-l dorim, dar e lucrul cel mai urgent de făcut”, a spus el.

Qiao consideră că Washingtonul a făcut o serie de pași-cheie în pregătirea unei eventuale confruntări totale cu Beijingul. Printr ei, începerea războiului comercial, urmărirea gigantului tehnologic Huawei, suprimarea industriilor hi-tech din China, decuplarea celor două economii, blamarea Chinei pentru noua pandemie de coronavirus și solicitarea unor compensații pentru efectele sale.

Qiao a menționat, de asemenea, sprijinul SUA pentru separatiștii din Taiwan, Hong Kong, Xinjiang și Tibet, ca parte a temeiurilor stabilite de Washington pentru confruntarea prevăzută.

Beijingul ar trebui să profite de fereastra de timp limitată care există acum pentru a se concentra pe reducerea dependenței de importurile de materii prime și stimularea pieței interne a mărfurilor fabricate din China, în încercarea de a neutraliza efortul SUA, mai adaugă ofițerul chinez în retragere.

În timp ce grupurile disparate care pledează pentru independența Taiwanului ar trebui să fie o prioritate mai mică pentru Beijing, Qiao a declarat că Hong Kong a devenit un câmp de luptă cheie între SUA și China, în urma deciziei administrației Trump de a informa, miercuri, Congresul că nu mai consideră orașul autonom de China continentală.

Mutarea Casei Albe a fost determinată de decizia Beijingului de a ocoli legislativul orașului și de a impune o lege de securitate națională – descrisă drept „inevitabilă și necesară” de către Qiao, într-un interviu telefonic acordat South China Morning Post: „Nu este doar o problemă locală, limitată la Hong Kong, ci are de-a face cu competiția dintre China și SUA. Hong Kong este acum frontiera bătăliei… și un câmp de luptă cheie pentru China, în încercarea de a se apăra de SUA”. Și a adăugat: „[Decizia Washingtonului] va avea un impact grav asupra Hong Kongului pentru o perioadă de timp considerabilă. Dar viitorul orașului este afectat și de puterea, atitudinea și capacitatea Chinei de a trata problemele din Hong Kong. Dacă China va putea să opună rezistență presiunii cuprinzătoare a SUA, și Hong Kongo va face. Până la urmă, este vorba despre o confruntare China-SUA”.

Evaluarea lui Qiao cu privire la starea actuală a relațiilor dintre Beijing și Washington a răsunat și în Marea Sală a Poporului, unde remarcile oficiale din cadrul „celor două sesiuni” au relevat un simț în creștere al riscului.

Mai rar așa de direct, ministrul apărării, Wei Fenghe, a declarat, că „confruntarea strategică China-SUA a intrat într-o perioadă de risc ridicat”.

Președintele chinez,Xi Jinping, a folosit, de asemenea, discuțiile în cadrul adunării pentru a avertiza asupra impactului recesiunii globale și creșterii riscurilor geopolitice pentru China, ca urmare a noii pandemii de coronavirus.

Xi a declarat că China va urmări un nou model de dezvoltare în care piața internă „joacă rolul dominant”, un model menit să se distanțeze de creșterea condusă de export.

Între timp, legea de securitate națională pentru Hong Kong a primit un răspuns puternic din partea legiuitorilor de la Beijing, iar pe străzile orașului au reapărut protestele antiguvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here