Foto: Twitter

UPDATE: Parlamentul chinez a adoptat joi, cu o majoritate zdrobitoare, proiectul de lege privind securitatea naţională la Hong Kong, care a dat un nou impuls contestării în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

Adunarea Populară Naţională a adoptat cu 2.878 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abţinere o hotărâre de a însărcina Comitetul Permanent să redacteze această lege privind lupta împotriva secesiunii, subversiunii şi terorismului la Hong Kong, dar şi împotriva amestecului străin.


Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei, a transmis, miercuri după-amiază, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, Congresului SUA, conform site-ului de ştiri Axios.com, anunță Mediafax.

Departamentul de Stat este obligat prin Legea politică privind Hong Kong-ul să evalueze autonomia teritoriului faţă de China. După analizarea atentă a evoluţiilor din perioada de raportare, am certificat Congresului astăzi că Hong Kong-ul nu mai continuă să garanteze condiţiile prevăzute în legislaţia SUA în modul în care condiţiile SUA se aplicau în Hong Kong înainte de iulie 1997. Nicio persoană raţională nu poate afirma astăzi că Hong Kong-ul menţine un nivel ridicat de autonomie faţă de China, dată fiind situaţia internă„, a declarat Mike Pompeo în Congresul SUA.

Hong Kong-ul şi locuitorii săi dinamici, întreprinzători şi liberi au înflorit decenii întregi ca fiind un bastion al libertăţii, iar decizia de acum nu îmi face deloc plăcere. Dar elaborarea unor politici sănătoase necesită recunoaşterea realităţii. În timp ce Statele Unite sperau la un moment dat că un Hong Kong liber şi prosper ar oferi un model Chinei autoritariste, acum este clar că de fapt China modelează Hong Kong-ul după sine. Statele Unite sunt alături de poporul din Hong Kong în lupta cu negarea din ce în ce mai mare de către Partidul Comunist chinez a autonomiei promise”, a subliniat Mike Pompeo.

Anularea statutului special al Hong Kong-ului ar accelera declinul economic şi financiar al provinciei, afectată deja de încercările Beijingului de consolidare a controlului politic. Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA şi Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activităţi în Hong Kong şi 80.000 de cetăţeni americani locuiesc în această provincie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Beijingul cu o reacţie „foarte puternică” faţă de iniţiativa de securitate naţională, iar Uniunea Europeană a îndemnat Administraţia Chinei să respecte autonomia provinciei Hong Kong.

Premierul din Hong Kong, Carrie Lam, afirmă că noua lege privind siguranţa naţională elaborată de Beijing nu va afecta drepturile locuitorilor provinciei autonome chineze.

O „problemă mondială urgentă”

Între timp, Statele Unite au solicitat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema controversatei legi de securitate dorite de Beijing pentru Hong Kong, dar China s-a opus desfăşurării acesteia, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP.

În baza noilor proceduri introduse în timpul pandemiei de COVID-19, toate videoconferinţele Consiliului de Securitate sunt organizate pe baza consensului între cei 15 membri. În vremuri obişnuite, fiecare membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15 într-un vot de procedură.

„Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat”, a subliniat într-un comunicat misiunea americană la Naţiunile Unite.

„Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională”, a adăugat documentul care a precizat că SUA au cerut, în consecinţă, o videoconferinţă a Consiliului de Securitate.

„China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc”, a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de „transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale”.

Într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a apreciat solicitarea de reuniune a Statelor Unite ca „lipsită de fundament”.

„Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi „nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a adăugat el.

1 COMENTARIU

  1. Inconsecventa presedinteluo Trump nu e insotita de un minim bun simt in politica externa: a laudat si criticat pe Kim Un in functie de cum se apropia sau nu o intrevedere, a anulat multe Acorduri internationale deoebit de importante pentru comunitatea internationala, nu a intervenit decisiv cand un milion de locuitori din Homg Kong manifestau, cu riscul pierderii libertatii individuale, impotriva heghemoniei Chinei continentale, a desconsiderat public toate organizatiile internationale amenintand mereu cu oprirea finantarii (ultima oara OMS) dar cand ii convine apeleaza la „inutilul” ONU ! Rusinos pentru electoratul american ca au ales (probabil vor mentine) acest individ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here