Solidaritate cu actorii independenți. Marius Manole | Vrem să le plătim chiria pe lunile în care nu vor juca

Foto: Oltin Dogaru/Cișmigiu Mon Amour

Cu ajutorul Fundaţiei „Calea Griviţei” ei au lansat proiectul „inDEPENDENT”, prin intermediul căruia doresc să adune fonduri pentru plata chiriilor actorilor independenţi.

„În contextul în care s-au suspendat atâtea spectacole, sunt colegi de-ai mei care nu îşi pot plăti nici măcar chiria. Sigur că acest proiect, independent de chirie, independent de cât de dependent este un actor independent, e o metaforă şi vrem să atragem atenţia asupra lor şi asupra faptului că există această categorie socială de care nimeni nu s-a ocupat. Ştim cu toţii că în România, dacă nu faci o presiune mediatică sau o presiune publică, nu se schimbă nimic. Vrem să ajutăm cât mai mulţi oameni, să le plătim chiria pe lunile astea în care ei nu vor juca. (…) E momentul să le oferim actorilor independenţi mai mult decât aplauze, ca să poată să rămână independenţi şi luna viitoare”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Manole, precizând că actorii independenţi, „dacă nu joacă, nu sunt plătiţi”.

El a spus că s-a implicat în acest proiect, pentru că este ”o lume pe care o cunoaşte foarte bine”.

„Cunosc lumea asta. Ştiam că ei nu o duc bine nici atunci când nu era criza asta. Pur şi simplu la noi în România actorii independenţi, artiştii independenţi, au fost neglijaţi timp de 30 de ani, nu s-a făcut nimic pentru ei. Eu spun şi repet că lor nu trebuie să le dăm nimic gratis, trebuie să le dăm doar nişte pârghii, nişte piloni prin care ei să poată trăi şi să poată să-şi facă munca lor, cea de independenţi, care e foarte importantă pentru sistem. (…) Un actor freelancer nu este neapărat şi tânăr. Sunt actori de 40 – 45 de ani care sunt freelanceri şi stau în chirii pentru că nu au avut nicio altă posibilitate. Şi de aici, stând şi întrebându-ne ce facem şi ştiindu-i pe aceşti colegi, am spus că trebuie să facem ceva concret şi acest concret a fost această platformă prin care am încercat să mişcăm ceva. Sigur, poate că primul pas e contestabil, nu suntem foarte riguroşi, ni se pot reproşa multe, dar e un prim pas făcut”, a afirmat Manole.

Actorii care s-au implicat până acum îşi vor spune povestea lor şi pe cea a unui coleg din teatrul independent şi le vor posta pe platforma https://actorindependent.ro.

„Fiecare actor care apare în platforma asta, actor angajat, şi-a ales câte un actor din teatrul independent pe care îl cunoaşte, cu care a jucat şi pentru care pledează într-un fel. Donaţiile care vor veni vor merge fix pentru chiria acestor oameni. Noi le ştim situaţia, ne-am interesat, ştim în ce situaţii sunt, ştim că au nevoie. Am încercat să alegem cazurile cele mai grave, cele mai urgente, oameni care, dacă nu şi-ar plăti chiria, luna viitoare ar trebui să se mute înapoi de unde au venit ei. Deocamdată sunt şapte actori pe care îi ajutăm săptămâna aceasta. Luna viitoare vor mai intra şapte. Vine alături de noi şi Maia Morgenstern, şi Mihai Constantin, şi Medeea Marinescu, Mirela Oprişor, toţi actori care avem un statut, care nu suntem acum într-o urgenţă şi suntem angajaţi şi încă mai avem 75% din salariu – pentru că s-ar putea să intrăm şi noi în şomaj tehnic. Punem umărul şi încercăm să ajutăm cât mai mulţi oameni, iar dacă platforma are succes încercăm să luăm cazuri şi din afara Bucureştiului”, a arătat Marius Manole.

El a precizat că acum proiectul se desfăşoară doar în Bucureşti, dar îşi doreşte să-l extindă pentru actorii independenţi din toată ţara.

Cei care doresc să doneze o pot face în contul RO96 RZBR 0000 0600 2168 1172 al Fundaţiei „Calea Griviţei” sau cumpărând bilete virtuale la „spectacolul realităţii” inDEPENDENT de chirie, direct de pe pagina https:/www.bilet.ro/eveniment/independent-de-chirie-7857-23718.

În primele zile de la lansarea platformei s-au strâns 4.525 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here