Sondajele secrete de la Kremlin dezvăluie că „rușii au obosit de război în principiu” și că „nu sunt optimiști cu privire la viitorul lor și al țării”

Sursa: TASS

<< La începutul lunii noiembrie, în mai multe regiuni ale Rusiei simultan (inclusiv Orientul Îndepărtat și Districtul Federal Central), au fost organizate, la ordinul administrației prezidențiale a Federației Ruse, grupuri de discuții închise privind atitudinea localnicilor față de război >>, scrie jurnalistul Andrei Perțev, pentru Meduza, citând două surse apropiate de Kremlin și familiarizate cu rezultatele studiului.

<< Potrivit acestora, datele focus-grupurilor arată clar că rușii „nu sunt optimiști cu privire la viitorul lor și al țării”.

„Acest lucru nu înseamnă intrarea în opoziție sau respingerea completă a SVO [operațiunii militare speciale]. Aceasta este indiferență și apatie. Nimic nu inspiră, nimic nu trage înainte. Doar lăsați-ne, nu interferați cu noi”, explică unul dintre interlocutori.

El a subliniat că aceste sentimente, potrivit clienților sondajelor de opinie, nu sunt legate de contraofensiva de succes a trupelor ucrainene și de retragerea armatei ruse din Herson. Kremlinul crede că rușii „au obosit de război în principiu”.

De asemenea, interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin și familiarizați cu rezultatele focus-grupurilor, au remarcat că rușii își pun tot mai multe întrebări despre cauzele războiului (în ciuda muncii intense a propagandiștilor): „Cu ce sunt asociate dificultățile, de ce apar?”

Meduza scrisese anterior despre anchete sociologice clasificate comandate de Kremlin. De exemplu, în aprilie 2022, datele din aceste sondaje sugerau că mulți ruși erau într-adevăr „beligeranți” și doreau să câștige războiul cu Ucraina. În ce măsură aceste rezultate corespund realității, nu se știe. Meduza a subliniat în repetate rânduri că în timpul războiului, metodele sociologice nu funcționează foarte precis (iată un alt articol pe aceeași temă).

În același timp, rezultatele cercetărilor închise ale Kremlinului sunt confirmate indirect de rezultatele sondajelor cantitative deschise, efectuate la începutul lunii noiembrie de către compania independentă de sociologie Russian Field, din Moscova. Conform acestor informații, doar 19% dintre respondenți se așteaptă ca viața lor să se schimbe în bine, în viitorul apropiat; 29% dintre respondenți cred că viața lor se va schimba în rău; alți 36% cred că viața lor nu se va schimba. De asemenea, 57% dintre respondenți au recunoscut că știrile despre război îi obosesc (la sfârșitul lunii iulie, doar 41% dintre respondenți pomeneau o astfel de oboseală).

În plus, în timpul focus-grupurilor închise, rușii au fost întrebați despre „principalele puncte nevralgice” asociate războiului. Potrivit rezultatelor, acestea sunt: mobilizarea, dificultăți economice din cauza sancțiunilor și, relativ neașteptat, blocarea Instagram.

Kremlinul, însă, nu crede că în Rusia vor începe în viitorul apropiat proteste anti-război de amploare, spun sursele Meduza. „Oamenii se obișnuiesc cu toate”, a adăugat unul dintre interlocutorii apropiați administrației președintelui Federației Ruse.

Sursele Meduza nu exclud însă faptul că situația se poate schimba dacă autoritățile ruse anunță o nouă etapă și mai amplă de mobilizare. Anterior, Meduza scrisese că Rusia ar putea recurge la un „al doilea val” de mobilizare, în timpul iernii. Cât de mare ar putea fi, nu se știe. >>

VIDEO | Comandant rus, săltat din spital și dus la plutonul de execuție pentru că jumătate din oameni i-au murit, jumătate au fugit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here