Sorin Cîmpeanu: Vineri vom ști dacă școlile vor fi redeschise în funcție de rata de infectare

Sursa foto: Inquam Photos

Elevii vor relua cursurile de luni, 8 noiembrie, după vacanța forțată de două săptămâni, însă nu se știe în continuare dacă școlile vor fi redeschise cu prezență fizică sau vor trece în online.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, luni, că este singura întrebare la care nu are încă răspuns și că se va decide vineri, după ce vor fi consultate autoritățile sanitare. „Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă să spunem în situație de jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, să nu poată funcționa cu prezență fizică acele școli„, a afirmat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a amintit că, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, două săptămâni de vacanţă reprezintă maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă vreo zi de cursuri sau să aibă schimbate datele pentru bacalaureat şi evaluare naţională.

Există un document, o anexă, în care s-au prezentat o serie măsuri propuse spre adoptate prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii. Ministrul Educaţiei va rămâne în continuare consecvent principiului conform căruia şcolile trebuie să funcţioneze cu prezenţă fizică, în limita în care condiţiile de protecţie sanitară pot fi asigurate pentru elevi şi profesori. Este un principiu de bază„, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

El a vorbit și despre rata de vaccinare în școli, spunând că este posibil ca și acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili dacă școala poate funcționa sau nu cu prezență fizică.

Potrivit ministrului, sunt județe din România în care rata de vaccinare a ajuns la 90%, în schimb, în minister, doar 66% dintre angajați s-au vaccinat.

Cîmpeanu a mai spus că, de astăzi, fiecare școală trebuie să-și afișeze pe site rata de vaccinare.

Toate inspectoratele școlare județene din România au afișat rata de vaccinare la nivelul fiecărui inspectorat. Avem situații îmbucurătoare unde sunt valori de peste 90%. La nivelul fiecărei școli va fi afișat pe site-ul propriu rata de vaccinare, fără nume, prenume și alte date cu caracter personal. Dar este normal ca părinții și elevii să știe, atunci când merg la școală, care este nivelul de vaccinare al personalului din acea școală.

Acest lucru am solicitat să fie făcut public în cursul zilei de astăzi.

Am făcut publică rata de vaccinare în Ministerul Educației care este, recunosc, sub așteptări, de 66% – 292 de angajați vaccinați dintr-un total de 444.

S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea de funcționare a școlii cu prezență fizică, alături de alți factori. Dar acest lucru se va stabili împreună cu autoritățile sanitare”, a precizat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here