Două dintre cele mai stridente voci ale propagandei anti-justiție, anti-occidentale și pro-PSD au fost concediate. Televiziunea B1 TV le-a reziliat contractele jurnaliştilor Sorina Matei şi Andrei Bădin.

Sorina Matei s-a făcut remarcată în ultimii doi ani prin virulența cu care a promovat agenda lui Liviu Dragnea, atacându-i pe adversarii acestuia și instituțiile care i-au rezistat. Mai mult decât atât, emisiunea ei și a lui Andrei Bădin s-au numărat printre cele mai vehemente tribune de promovare a discursului anti-occidental, atacurile și mesajele transmise fiind similare cu cele ale organelor de propagandă ale Kremlinului. În două dintre scandalurile majore de anul trecut, adopția Sorinei și crimele de la Caracal, teza “România, colonie americană” a fost principala idee promovată.

Sorina Matei susține că scoaterea ei de pe post are legătură cu faptul B1 TV a aplicat pentru ajutorul Guvernului în programul IMM Invest. Deși nu prezintă nicio dovadă în sprijinul afirmației sale, pune decizia de întrerupere a contractului în totalitate sub semnul unei înțelegeri între Guvern și patronatul “lacom” al B1 TV. Iată mesajul de victimizare postat de Sorina Matei pe Facebook:

„De Ziua Mondială a Libertăţii Presei cu care se împăunează fals Guvernul Orban, vă anunţ eu, că ei se feresc:

1. Televiziunea B1 tv a reziliat marţi contactul meu şi al lui Andrei Bădin, fără nicio notificare şi/sau discuţie prealabile.

2. Tot marţi, cu câteva ore înainte de reziliere, televiziunea B1 tv, pe profit- 2,3 milioane de euro în 2019, a aplicat la fonduri garantate de stat/Guvern prin IMM Invest.

3. Luni, înainte de aplicare, emisiunile noastre existau, marţi – după aplicare n-au mai existat.

4. Totul a fost comunicat marţi seară, după aplicare la IMM invest, şi miercuri, prin email/trimis document şi printr-un cerber al patronatului, fără ca patronatul să-şi asume sau să comunice transparent decizia, în cazul subsemnatei. De altfel, şi decizia este semnată prin împuternicit.

5. Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei „campanii de informare”, cică să „sprijine jurnaliştii” care în mintea lor trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale Guvernului, fix ce nu are voie să facă presa.

6. Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru „sprijinirea jurnalismului”. Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic.

Cam atât despre libertate de exprimare, puterea adevărului, presa – câine de pază al democraţiei, watchdogul puterii, following the money, focusing on abuse of power, great business stories, watchdog in the corridors of power. Because this is investigative journalism”, scrie Sorina Matei pe Facebook.

Sorina Matei realiza emisiunea „Aktualitatea românească”, un talk show cu dezvăluiri, live, în fiecare seară de vineri. Andrei Bădin realiza emisiunea „Controverse”, un talk show live, duminica seara.

Andrei Bădin este un vajnic apărător al Ordonanței 13 și al infractorilor, un mare dușman al justiției și al protestelor #Rezist, după cum notează ziariștii.com.

“Individul are o motivație solidă pentru acest comportament: interesul propriu. El a fost cercetat penal pentru luare de mită, după ce SRI a interceptat discuțiile sale cu fostul baron PSD de Mehedinți, Adrian Duicu (…)

Pe vremea când Duicu era președintele Consiliului Județean Mehedinți, Bădin a fost înregistrat prins cu o șpagă de 5.000 de lei din partea baronului PSD. În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii menționau: „În luna august 2013, numitul Bădin Andrei-Dan, realizator al unei emisiuni televizate, difuzată de un post de televiziune național, a pretins și primit de la inculpatul Duicu Ioan-Adrian suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care viza, la acel moment, pe Ministrul Mediului și al Schimbărilor Climatice. După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de către Bădin Andrei-Dan nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalități săvârșite de persoana respectivă”.

Bădin a susținut, penibil, că banii nu reprezentau mită, ci o datorie pe care  ditamai baronul PSD de Mehedinți, Adrian Duicu, o avea la el. Cică ziaristul îl împrumutase pe baron când acesta venea la București și nu avea bani cash să se cazeze la hotel!

În 2019, Andrei Bădin a fost achitat, urmare și a faptului că, prin desființarea de către CCR a protocolului dintre DNA și SRI, interceptările realizate de SRI au fost eliminate din dosar. Printre aceste înregistrări se aflau și cele ale convorbirilor dintre Andrei Bădin și Adrian Duicu. Judecatorul Viorica Constiniu, de la Curtea de Apel București, (soția judecătorului penal Florin Costiniu, de la Înalta Curte, condamnat pentru corupție), a decis, în faza de Cameră Preliminară, eliminarea a 7 CD-uri cu interceptări din dosar și chiar eliminarea cu totul a stenogramelor de pe cele 7 CD-uri, acestea nemaiputând fi avute în vedere ca probe.

3 COMENTARII

  1. In permanenta m am întrebat ce căutau cei doi la B1 Tv ,un post echidistant și echilibrat.Pot sa vă asigur că nu o sa va duca nimeni lipsa.Locul vostru este la Antene și RTV.Spuneti acolo ce aveți de spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here